有冇跑步撚入嚟吹下水 (46)跑po隊伍週日首次參賽!

1001 回覆
5 Like 1 Dislike
呢個美國鬼妹5K跑14:26,仲未有港男追到

https://www.instagram.com/p/CgN1btZLHoL
食多啲蛋白質食物
食魚油/三文魚
黃尹雋 14:50
慢跑唔到嘅朋友
可以先做一百下捲腹一百下負重深蹲先出街跑
又或者扑完嘢/打完飛機即刻去跑
你有無周不時諗住要用前掌落地?或者蹬地去彈起個人黎跑?
多謝巴打 早幾日睇左西醫 而家試下跑返先
試下先 多謝巴打
你平時飲食係點?
會唔會一日淨係食一種菜?
可能要食多啲mixed salad吸收多啲唔同嘅礦物質
咁我會建議你下次唔好個腦諗住用乜掌著地,淨係諗小腿唔好跨步,同埋要高步頻180(即使係咁慢披都要接近呢個數字,應該會變左後掌),同埋要最慳力自然咁跑
後生仔精力充沛唔同啲
阿叔我出完火會無力&勁眼瞓
見到步頻步幅唔夠高,通常都係腳同埋臀部肌肉力量未夠
Mizuno guy run 仲未出到成績
我俾建議你
1.傷就要停
2.練就2樣野, 簡單化
A)快的跑400米, 跑12個, 之間休息1MIN, 初時唔得就跑8隻. 用你9成力左右, 唔好衝刺哩D大動作野.
熱身/動態拉筋睇下場中D友點做就跟人啦, 一星期兩次, 不要貪多, 強度高過多大增受傷機會.
B.其它日子跑慢, 30MIN, 有咁慢得咁慢, 見D阿伯阿姐龜住佢就啱啦
哩個係基礎練氣(有氧), 唔需要快, 唔限次數, 個日得閒身體情況可以就做, 亦算做完A後日子俾身體回復

維持1個月先再講之後點. 賽4800米, 唔係次次硬砌4800架...
但係你無脂肪比佢燒
平時都係出街食多啲 冇特別注意呢啲
係lor, 啲效率好慢, 明明頭5名可以即時出到
係呀,團隊成績都即刻出到,比多一日佢都未上傳到。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞