有冇跑步撚入嚟吹下水 (46)跑po隊伍週日首次參賽!

1001 回覆
5 Like 1 Dislike
唔單純係哩樣野.
會混合埋IR (insulin resistance)哩D問題.
https://zh.wikipedia.org/zh-hk/%E8%83%B0%E5%B2%9B%E7%B4%A0%E6%8A%B5%E6%8A%97
減碳, 減糖,低gi飲食, 少餐多食(咪倒轉), 空腹跑都幫到手
因人而異 見你話自己20min 5K
我估你嘅 easy zone 大概係6:00-6:30左右
不過最簡單直接去理解 easy run = 一邊跑一邊可以輕鬆傾偈嘅pace

你去跑下feel下就知
咁你又唔好叫無做開的即玩2粒鐘o既
(雖然我都可以)

空腹對身體長遠有幫(減脂,低強度), 使更善用脂肪

以睡醒晨跑來說, 一般人就儲備夠用半小時, IR(胰島素抗性)的人會低過半小時, 通過習慣可以兩小時也沒問題, 這個等同原始年代你無野食幾日都要去捕獵, 無食幾日都仍要維持強度輸出.
睇#1 個運動J計劃啦,你可能提腿個陣,前腳掌向前伸左
我空腹晨跑easy run半馬應該無問題, 主要係朝早唔夠時間跑咁耐, 之前都試過跑18k
主要係食左早餐跑有機會急屎
我們個腎都有點痛
真係兩個世界嚟架,同埋你應該冇仔細睇第一版咁長嗰段嘢。我依家腳傷未練的住啦,但我以前跑easy都係150心率以下,速度1小時七分鐘 10k
我考左消防 要入去跑
點解咁多人笑呢位師兄
佢係長期受傷 即係冇累積哩數+錯跑姿 情況下跑4分速 跑大約5K
佢可能係Naruto 黎

btw師兄幾歲
23歲 估唔到咁快就傷
想問多啲 點樣先知道係用緊個pat pat跑 成日都feel唔到 但已經有刻意夾撚住
小弟嘅「美腿」照!

從相片中可以見到,前腳掌凌空嘅時候係向外翻的,但落地果吓又唔見咁嘅情況 (我自己跑緊嘅時候都有望落地嘅腳掌,都係向前的)。

但睇其他人嘅相,都唔見有外翻,想知道問題响邊 (如有)
估唔到真係改名
個跑姿係全掌落地?想知點先知道用左個patpat 已經刻意咁夾住
我依家一定開左大先落去晨跑, 試過跑跑下要搵公廁
消防對跑既要求係點?
我就係驚入去去會收皮
4800米 20分30
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞