有冇跑步撚入嚟吹下水 (46)跑po隊伍週日首次參賽!

1001 回覆
5 Like 1 Dislike
跑60分鐘 30分鐘就食gel
5k 20mins 我諗大部分人 全力都未必跑到
你個目標係咩先
呢個係我聽番黎
有錯請更正

大約係講人平時儲落嘅係夠45-60分鐘嘅運動
但食gel係需要15-20分鐘去消化
所以如果事前知道係要跑多過60分鐘,咁就要係用哂之前食定,咁就唔會crash.

但以上嘅時間全部都因人而異
具體來講補給策略都係要自己試出嚟
平時練習easy run 係唔洗食
食gel多數兩個情況比賽同tempo run(都係要睇距離)
60分鐘運動 你個肝夠供能量用
短:唔洗抖跑曬5k

中:30min跑完5k,跑完唔洗就斷氣咁

長:跑得完10k

夠架喇,再長我無時間跑喇
同user name一樣,最搞笑, 5k 20mins都算easy run 咩
我諗有5k 20mins 既速度 , 贏7 8成既業餘跑友
keep住4k跑順一排先 可能五六次覺得身體習慣到 下次就最多加500米 再跑順
淨係輕鬆跑都練到啦
痴撚線我一路追post都以為佢easy 係6分左右個d速度。
佢跟本就係一好番d就去跑,仲要谷到盡,又要連跑兩日。唔傷我先覺得無天理。可能佢真高手4分easy啦
建議 跑返 easy run 6'00"-6'30" pace 一段時間
feel下對腳嘅咩狀態

先至諗加強度 (1-2次tempo/Interval 每星期)
冇目標架 只係好奇下啲勁人係花幾多時間同功夫
就黎毛毛雨 小心地滑
除非你跑場
其實都知要戒口早訓,但湊完仔做完家務難得有小小me time又好難忍
你有跑步 少少cheat無所謂啦
我同你一樣喎
個仔3歲 自己開始多番時間出黎
近排去左跑5k
跑左幾次around 33-35完成 不過都係跑下要行下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞