有冇跑步撚入嚟吹下水 (46)跑po隊伍週日首次參賽!

1001 回覆
5 Like 1 Dislike
係唔係因為我pat pat無力
巴打堅揪
呢度個個都話自己有肥肉㗎啦
中左itbs 睇左幾次物理治療 無事琴日跑返 都無事 今日再跑 出事
有呀 係咁拉了 闊筋膜將肌就好酸
大埔 10K 唔洗倉鼠跑呢~~ (至少佢幾日前出咗個暫定路線)
頭3KM快放領先, 跟住捱捱捱捱....
4月30翻灼, 不過冠軍都有跑(唔同班次..)
下回要見真章, 今季兩次10KM都係衰快放, 高估自己....
4月30有無報?最後翻灼機會!
雖然一定熱...
無咁快架....

安心轆ROLLER一排先啦.
要根除itb最重要應該都係執姿勢同練肌肉,就算好返之後肌肉唔夠承托跑步力量都係會傷過
搵個適合自己嘅速度跑返一年半載先再諗點跑快啲可能會好啲,呢個po啲巴打係好正面咁每日進步愈跑愈快,但受過傷就明keep住每次跑完唔傷唔痛已經係一種成就
好難講,要睇埋下星期wonder women run,暫定真係一個好危險嘅字眼
你連續跑冇休息都幾容易出事,仲要你停咗排冇跑……
full咗...
唔洗睇......
大埔10k留名
望住吐露港跑好似唔錯
仲有大埔10k吖,4月8
只可以肯定既係,你而家慢披刻意用前掌會令到成個跑姿無咁自然,無咁連貫,某啲肌肉過渡繃緊同用多好多額外既力。你下次先下跟住拍子每秒跑1,2,3 三步,落地位置feel下個人重心係邊,垂直返就ok;集中精神啲力盡量用係向前度,唔係向上彈起,咁就可以輕落地;做足呢啲之後咩掌落地就由佢,唔好花費額外既氣力去轉佢,慢披正常都係後/全掌的,無問題既。
就算係外國專業跑手,都係全掌同後掌多過前掌好多,佢地一樣有最新最頂尖既跑步知識/團隊支援,如果前掌真係咁神,统計數字上就唔會咁既結果。唔好以為前掌有啲咩神功或者護身咒,另一邊廂又走去覺得後掌全掌好傷腳,唔同配速之下本來就適合唔同既落掌方式,惶論仲有唔同既鞋款…
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞