有冇跑步撚入嚟吹下水 (46)跑po隊伍週日首次參賽!

1001 回覆
5 Like 1 Dislike
4月2跑第一次全馬
但今年真係亂哂, 唔知用咩心態跑, 本身係諗住拎渣馬達標時間(3:25左右)

上年聖誕>新年個段奶左新冠
之後都係20km至40KM周跑量

去到今個月頭先第一次長課
3/11 30KM(18KM EASY + 12KM 目標pace)
3/15 21KM 全目標pace, 但好似已經chur 太盡, 個心率>85% max heart rate
尋日30KM EASY PACE(目標配速+50秒)
其餘時間都係EASY RUN多
我真係會,做埋啲嘢先!
我早你一個月中
中完個心率都高過之前好多
不過有keep住每個星期跑幾轉慢慢操翻個狀態
你賽前會唔會整翻一課馬速既長tempo?
如果係跑得掂既,比賽應該就無乜問題
我唔得
試過跑到70 75分鐘就會熄機咁
所以我long run 都會袋一包30分鐘個時食
我ok本身都唔跑得多,十幾蚊包都頂得順
我都係>90 先要諗補給
仲要食糖省d錢,全馬練長先食gel
今個星期再睇下感覺點
長tempo上星期算係整左, 21KM 全程馬速
跑完覺得有少少希望 (本身考慮緊唔去, 雖然係大陸馬, 但車費酒店都要錢)
但跑完隻腳兩日都仲有酸痛感, 再谷應該就好大機會傷, 所以周未個長課改接近全easy , 尾3KM 先馬速
今個星期再睇下感覺點, 正路應該跑多轉長tempo/ speedwork
買支寶礦力之類會好過食gel
當然跑緊嗰時都需要飲水
真係改左名

上海封城話事人!
真心請教
死肥仔少做運動下圖我已經係好極限
跑呢個圖我暫時唔太喘但成日形住右膝痛
有冇特別問題? 例如心率太高之類?

我而家隔日跑堅持左半個月左右
繼續練落去應該加長時間定加快步頻?
步頻去到190 -200 係咪已經好快?

試埋今個星期就知,
不過今個星期天氣好似麻麻,
如果做唔到目標既,當fun run 都唔錯既,
橫掂酒店錢嗰啲都俾晒唔好曬
其實整條 (或半條) 蕉得唔得?
mizuno guy run係唔係仲未有大會時間可以睇?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞