有冇跑步撚入嚟吹下水 (46)跑po隊伍週日首次參賽!

1001 回覆
5 Like 1 Dislike

新手今日逼自己心率壓係150以下 成日都想跑快 請問練低心率跑有咩技巧 跑太慢唔慣 一加速心率又升
Pegasus 唔知點解著到腳趾公指甲爆晒血
明明著落又唔覺窄
我之前淨係跑過香港渣馬,主要分別係首爾馬唔使上highways,全段大部分時間都有人係隔離,有時會見到d市民係側邊行街,或者有人擺檔。不過沿路打氣嘅都好熱情,韓妹嗌fighting好好聽。
大會d 水站真係每5km先有一個,中間就得海綿站,渣馬d水站好似會密少少。同埋冇乜民間補給點,有時d人手拎住一兩杯嘢飲,但似係淨係派俾跑會選手,唔似係人人都拎得。
同埋攝影師習慣唔同,香港d攝影大哥係唔係都會影,但首爾呢邊d 攝影師好似淨係揀自己識 /同跑會嘅人影,有見過d 靚女或者著得辣d 嘅女跑手經過佢地都唔影
miss 咗1整個po
5K一個水站係cls 太多人屌

如果好似我𠵱啲補給補得密
去到後段3-4K補一次完全唔過分
由細到大冇運動習慣
因為屋企人冇乜點運動
所以細個冇乜機會同意欲走去試
以為係好少人玩嘅嘢

大個咗覺得想健康啲
就開始咗跑步
都係休閒跑下等自己郁動下
但都發現我起點/進度比其他人差好多
無輪速度同距離都係
(比較對象係我個friend,都係休閒跑嘅女仔,我哋冇話要練啲咩同有咩目標)

明明都係廿零歲suppose最有氣力嘅時期
但身體機能都係冇咁好

同埋呢一年都係跑到10km以下
再多就跑唔到落去
好奇想問下,練到去半馬/全馬嘅人係build up幾耐,先提升到自己去到嗰個capacity?
純粹好奇想問下,知自己仲有排
見到自己!
想問interval 點跑好
想練10k / 半馬
10k 大約48分鐘
半馬幾年前大約1:50:00 好耐無跑

唔係好知點plan 跑幾耐 rest 幾耐同個速度
巴打好勁 練到咁低心率
新手留名,生左小朋友二年無做運動,65kg上到80kg, 呢二個月開始跑返,1星期跑2-3次,但跑4k都要抖一二次,最盡跑到5k,平均6-6:30左右,心率15x,跑完斷氣咁制,可以點改善
跑左幾耐?有冇受傷?聽落唔錯 繼續就得
用VDOT 計
佢地邊個跑得快d
無痛即係無事?2月中先開始跑,希望keep到
無追一日post姐
做咩新手標準變咗10k sub 50
世界好大
外國空氣好d地方都大好多
羨慕都黎唔切
C25K 標準8星期跑到5K 你已經達標
可以搵10K plan跟下
Take care
一定會好的
我都係廿零開始跑
跑左一年幾左右就想跑長啲
呢幾個月keep住超級easy既速度跑左幾次15k
我估跑慢啲(再加少少意志力)就可以拉長個距離
同時休息都好緊要
狀態唔好或者返工好攰既時候5k都覺得好長
唔知啱唔啱 等呢度既巴絲再補充
黃卓寧 2:43 組別第一全場第八
羅映潮 2:45 好似係組別第二?唔知全場第幾。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞