有冇跑步撚入嚟吹下水 (46)跑po隊伍週日首次參賽!

1001 回覆
5 Like 1 Dislike
我試過
睇中醫搞掂左
再跑返就冇事
睇下你練唔練到馬克操囉,如果練到就練,如果冇就真係冇乜辦法
練呀 死都練
我係真肥仔新手,舊年十一月先開始跑步,之前因為膝傷,只做瑜伽同行山,而家可以跑到步,唔想又傷過,所以想問清楚呀。
搵唔到人睇 但好奇怪 點解左腳唔痛 右腳痛 係唔係因為我右腳patpat 唔夠力所以先會咁 如果跑姿錯 唔係應該兩隻腳都會痛咩

加油
我覺得前腳掌稍微向外翻係正常,但大脾內8嘅話我會幻想到對膝頭嘅負荷更重

師兄知唔知自己嘅步頻同埋步幅係幾多?睇落似乎步幅唔夠多
小小建議由行路做起
留意自己行路落腳習慣番中掌/全掌落地
另外可能不經意用右腳做重心腳
兩腳嘅觸地時間/步距/落腳方向都唔平均引致
全部都由行路留意先
然後急步再到慢跑
波叔都係著sg5踩滑板
全民sg5
Ok 明白哂師兄
最近練翻跑想問幾個問題

1. 其實跑果陣有冇主力腳之分?
因為跑親都係右腳腳板底好痛好痺
自己有扁平足 同埋右腳斷過神經做過手術
有咩辦法可以改善下
雖然跑多左已經唔會痛幾日
不過跑果陣都係好痛苦

2. 點樣控制到個pace 好啲
睇翻啲記錄都係第2/3 k左右就會跑快左20-30s
之後去到6-7k果啲位就好快冇力
明明本身想ez run 練長啲

宜家跑6分pace 想進步多啲/去翻最fit果陣
唔係嘛,easy run唔會意識模糊架不如你將心率上限降到140,可能好過你而家練150
不嬲好多左右腳唔平衡,左右掌落地方式唔同都得
有無計過步頻幾多
廈門
你應該無仔女
乜咁架咩
我啱啱先搵到150速度
140又慢d好似仲難
因為中低強度訓練其中一個要點就係幫你打好消耗能量效率既底,你都知脂肪比較難燒,要好長時間,但係釋放到最多既能量出黎,而你一高強度既話就會變左燒糖為主。所以有啲人用140以下/zone2 咁低去練easy,練身體傾向去從脂肪提取能量,我一開始都係140下,練練下細胞裡面負責幫助燃燒脂肪既酶/其他物質就會愈黎愈多,燒脂效率都會提升,我而家基本上唔食野唔補給兩個鐘頭都可以keep住跑(zone3或以下)。
可能做左傷膝青年
以下係我尋日跑美津濃 10k 嘅 running dynamics

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞