有冇跑步撚入嚟吹下水 (46)跑po隊伍週日首次參賽!

1001 回覆
5 Like 1 Dislike
一開跑啲速度我睇錶真係嚇死,3分到2分披
咁低要求....
新手睇跑po練左一個月
今日47:xx
快過渣馬5分幾
咁撚勁嘅 我今日跑左幾k itb又痛 可以點搞
呢個問題呢度已經分析過好多次,我亦都參考左唔同書藉,文獻,影片,甚至乎貼埋外國runnerworld網站既最新文章,就係唔想再見到有新手走去肓目跟前掌跑法,然後因為唔適合反而受傷。
用咩掌落地,應該係一個人係唔同配速之下最自然舒服跑出黎既結果,而唔係一個事先選擇。雖然係有得特別去練唔同掌落地既肌肉,但係係慢披/easy run5分後/新手跑既配速之下 ,由於呢d速度唔算快,身體自然慳力既情況下我地騰空時間唔會好高(向上既力(副產品)唔會好多,專注向前為主),無足夠既時間比你自然放低隻腳變成前掌落地,所以最自然正正常常都係會用全掌/腳跟落地先,因為慢,咁係非常正常的,只要唔跨步就無問題,亦都因為慢又無跨步,剎車力都唔會大得去邊。

反而係慢披之下刻意用前掌既禍害仲大,基本上用得前掌,原則上都係本身要跑得快先會自然用到前掌,如果你可以前續用前掌而又高步頻既話當然係好事,高步頻又前掌既話,正正常常只有一個結果就係跑得好快;但係如果你係慢披之下仍然好堅持想用前掌,咁你唯有係用多d力彈起個人增加自己既滯空時間,同時間如果你本身其實又係諗住easy run維持低心率既話,就會好勉強地變左犧牲步頻換來前掌,低步頻高垂直震幅既跑法,由於高垂直震幅,隻腳反而係更高既地方挫返落去,無左原有既輕著地或者變左蹬住跑,除左跑姿奇怪之餘,其實背棄埋你本身最自然最有跑步經濟性既跑步方式,就係為左前掌....

其實我都唔想解釋咁多,之前有巴打話新手們都有思考能力,唔會肓目跟,但實際上唔係,可能聽到話著碳板鞋快d就即刻走去買對黎日常跑,但事實上根本未有條件&唔適合。而觸地位置都係一個類似既問題,基本上隨住你跑得愈黎愈快,觸地位置就好自然會愈黎愈靠前,隔硬黎只會本末倒置,削足就履,最後反而更易受傷。
今日又跑 跑左幾k 又中itbs 點搞 我好撚痛苦
如果咁講 即係只要唔誇步跑就得? 唔洗理腳前掌落定腳跟落? btw 我今日跑左幾k 又中左itbs Ching 有咩方法可以搞搞佢 好唔開心
無錯,唔跨步同高步頻係達到耗損低既關鍵
你繼續慢披刻意前掌跑多幾次既話,個itbs只會愈黎愈嚴重
其實睇唔到你跑姿好難畀comment
主要係
唔好跨步,落地時腳掌同心口成一直線
腳掌落地後習慣roll向前,直班腳尖離地
唔好凌空太耐
唔好大力落地
碌咗咁多頁 好多巴打都跑四字頭 同冇預期咁塞人
又見到靚師姐大家都玩得幾開心呢
咁真係差好少,各位巴打辛苦了
今日天氣周氣氛都唔錯 而且指示幾清晰 唔會塞
某程度係唔懂放鬆, 條筋長期硬直狀態.
過份疲勞失去咗原有的彈性
你地有無影相/聚埋?

我到場你地都應跑完走埋...
咁我下次都係放鬆咁跑就唔會有itbs?
慢慢跑量累積
Itb 痛你跑完有冇拉筋?
你係咪本身有傷,可能你需要唞下先跑得
無圖,你話見到毒丁裸跑都得啦
真係爭好少喎……
玩得跑步一排 男女身材都唔會差啦
(起碼唔會賤肉橫生)
話時話,大埔10k會唔會有人參加,睇翻呢鋪轉圈跑好似都問題唔大
巴打你好似5張
跑到18X
得唔得架?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞