有冇跑步撚入嚟吹下水 (41)海外馬、hk100巴絲加油

1001 回覆
4 Like 1 Dislike
睇黎你都熟行情, 我1月時睇台灣fb ,話賣場有對AXON 3 , 攪到好想試下
香港記得cam2,go wild, 同D 上樓鋪.....先睇過
買255用Garmin個apps跑 跑完可以auto sync返去NRC / Strava ?
嗰時應該係允記完代理所以好平

我見平平地又美國牌子先試下,對kinvara已經退咗役

宜家著adidas/asics
之前拎嚟跑半馬感覺還好 未至於太攰 再長就未試過
想知着vapourfly 跑點解成日呢個位好酸
係我腳問題定未拉好筋??
NB有冇stability款?
37好野嚟
860/Vongo
唔熟fuel cell條line仲有冇其他款

想多啲款揀就不如出去做鞋墊
然後套番落普通鞋度都得
上面好似有巴打有經驗
其實依家啲鞋嘅界線都好模糊,好多時都會Overlap,簡單啲就可以理解為Daily就natural d ,one shoe does all 咁,max cushion 就係for 你慢慢un ,
緩震,比完賽唔想隻腳咁大負擔recovery 用
Asics 嘅話novablast 定cumulus 會符合 one shoe does all 多啲
其實兩對都係daily, 但個取向唔同,novablast偏快同推,cumulus 就慢d ,但唔覺得佢特別緩震
等下星期毅行
岩岩開始跑幾個月,
為咗睇跑po而登記嘅新會員留名
做左鞋墊對鞋洗唔洗預大?
我會揀cumulus
有緩震可以recovery/easy又可以玩下變速strides,
cumulus 加速會順過novablast, 腳面貼地過novablast, 開E, M, T, I, R pace都冇問題

Novablast啱steady run長課
跑recovery會嫌佢堆快咗少少
要快要變速會嫌唔夠回彈反應
跑E, M, T pace 唔錯;但 I, R pace就差少少

利申: 著開 cumulus & novablast
你好, 我係跑po肥仔新手, 多多指教
長課著過nb3開4分半完全係唔合格
唔夠穩定 著到腳痛

自始之後只會拎佢嚟跑E
不過又咁講 賣得咁平都知有咩位會偷雞
純粹覺得啲鞋評吹得太大
鞋種始終係官方定義
可以作為narrow down揀鞋時嘅參考
但最終都係著上腳feel完先知啱唔啱心水/自己用途

要幾cushion/responsiveness 最後都係個人嘅肌力影響緊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞