有冇跑步撚入嚟吹下水 (41)海外馬、hk100巴絲加油

1001 回覆
4 Like 1 Dislike
少少既話gt2000都可以試下
唔該曬 幾位ching聽日去行街先 著緊 pegasus 37
我自已都有對speed 3, 比較適合用係速度訓練,比較快嘅長課or 10-21km比賽用。可能巴打easy 5分坡咁就無咩問題,如果係比較休閒嘅,可考慮Shift 3
如果要Nike 可以睇番infinity (唔係invincible)

不過無咩stability shoes經驗
只可以講下有啲咩款
平時easy run 5分半坡到
無啊純粹林狗FB 見到幾靚仔想整對試下
咁買啦
香港好少人著saucony, 2022年明明就係saucony 大年,出左好多好鞋。都想多d巴打著到好野
Saucony同Puma真係打番起
Adidas 沉咗好多年都終於搵到啱嘅中底

反而hoka自從carbon/rocket X之後都無咩進步
扁平足就算著返for 扁平足嘅鞋耐左都係攰
lm
可能更高.

全馬去到尾身體疲累, 多數扯唔到頂.
扯到上95%都好盡.
即係你max. 係更高!
用garmin算啦. 但我都會auto咁由garmin 轉數據去strava
邊到買955最抵
Saucony 主要少地方賣同少款, 加上貴
仲有BROOKS 相對好D, 但顏色又係唔多, 無法啦, 香港市場太細
鋪頭好難入貨
我會跟毒丁做法
去運動場衝800m
試個最大出黎,再搞返個準d既心率zone出黎練
因NB3 係幫你加速既鞋, 如果你pacing 唔快, 加上肌肉唔夠強, 就會易攰
又如果長課, 我就覺用錯了方向吧
有心去搵, 可跟以下方法.

1.短期 : 用你的錶記錄過的mhr, 如果二百咁上下出過幾次, 不用理, 直接入[二百咁上下]的數值
2.自己做test.
熱身> 拉筋+動態拉筋 > 漸進跑之類, 使自己充足熱身及係高狀態
開始測試:
跑600米9成速, 休2分鐘(主要係2min的跑步)
第二個次開始盡力跑
約4~6個次其間會接近你的mhr
以我為例, 心率會愈標愈高, 去到第5次後反而會微跌
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞