有冇跑步撚入嚟吹下水 (41)海外馬、hk100巴絲加油

1001 回覆
4 Like 1 Dislike
上面講得好啱, 環境好大影響
我frd send俾我睇外國人跑5k ,全都15min跑完
走去查證下係呢單

https://runningmagazine.ca/sections/runs-races/130-runners-break-15-minutes-at-local-5k-in-northern-ireland/

我只會話,你想跑到唔係無可能,只係好難
可唔可以話高手既乳酸閾值, 都訓練到比較固定某個水平
高就一定架啦, 唔會似普通人咁浮動
我個人pacing係跟VDOT個推算跑
個人覺得都幾貼近自己個能力

但同巴打你一樣 如果rest 90s應該第4隻開始會跌
自身弱項係速耐 好難搞
Strava都有用
覺得nike個地圖睇pacing 距離同心率幾好用
NB 1080V12邊度多款/碼
因為rest 90s係keep唔到咁多隻
一係就要抖耐啲
努力中
係咪單車路就好啲
質同量只能二選一
我揀左量一星期100k左右
我自己有踩開單車 亦都有跑開單車徑
我覺得只要唔係跑逆線同跑中間都無咩問題
入gym 都係玩跑步機單車機
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞