有冇跑步撚入嚟吹下水 (41)海外馬、hk100巴絲加油

1001 回覆
4 Like 1 Dislike
我個人習慣,每3 4k就會飲小小水濕下個口
Or用條脷頂上顎會有幫助
新手想請問吓跑完第二日成日都覺得唔夠氣可以點算?
係咪啲武肺後遺症嚟
有無睇#1,有無就返適合既訓練強度?
有呀 自己跑步都有用手錶mon住
心率都係喺zone2-3
但第二日都feel到平時行路有啲索氣
正常easy run完,唔會如你所述咁行路都索氣,可能你要請教下醫生
堅喎
我研究下先
我嘅問題係逼得自己唔夠辛苦
我之前試過45分鐘啪太遲
上星期試30分鐘一包就fit

呢樣真係好睇人,要自己試,同埋夾gel
我easy run 係150以下,但long distance 基本上keep唔到,around 160囉
不過feel到負擔唔太大嘅
總理sir加油
第一次嘗試毒巴既教學 進行低心率跑
但真係跑兩下就好快過...我123至143..
所以我又等隻錶show超過150先停落黎行
跟唔足
的確係有啲難度+麻煩架,不過慣左就ok,我就係咁堅持左四個月之後先轉持續跑
最初跑步係用圖E嘅方式嚟跑

而家睇多咗資料講低心率嘅好處 ,同埋隻腳小問題愈來愈多,加上渣馬後心很累
都應該會轉返A 慢慢妹下妹下為主,間唔中先跑tempo 但都應該唔會點跑interval 一嚟懶二嚟怕傷腳

Btw, 毒丁巴而家隻腳好返啲未
耐性多於體力
不過話時話 過少少去到150問題應該不大?
岩岩恢復到可以如常地行路,但落樓梯小腿筋會有啲feel既程度
到星期一應該會試下跑返
問題不大既,你既平均係入面都ok啦,當然愈穩定愈好,當磨練耐性
今日用完隻錶有少少問題想請教下
初期諗住學毒巴既方法去跑,因為潛意識一直會去留意住個心率一直望錶
搞到呼吸又好似好亂,跑到成個人既目標淨係望錶咁
咁樣係咪正常,定係要自己調節下,由我自己個人sense到開始喘/跳得快先望錶調整
問題二就係隻錶個天氣長期都唔岩地方,仲要濕度長期顯示零
岩岩上網trobleshoot完見到garmin有個天氣資訊2.0
結果佢set完濕度都係零
有無巴打遇過咁既情況
其實呼吸重點係自然,正如#1 屈旨盈所講,身體會自動識調節,反意你太刻意想點樣控制/穩定佢先會亂。基本上如果係跟我既方法/你自己easy run到都好,係唔會去到喘氣/心跳控制係一定程度之下,如果到左喘氣先停,其實已經唔係低強度輕鬆跑,可能練緊閾值。
隻錶天氣果度可能岩岩更新有bug,我都係顯示濕度0,咁要等佢再更新。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞