有冇跑步撚入嚟吹下水 (41)海外馬、hk100巴絲加油

1001 回覆
4 Like 1 Dislike
天氣開始熱,好多短途生菜可以報。
跑住先裝備慢慢買,問多啲朋友,好過買咗唔啱浪費金錢。
開細比較簡單,開大入林要行遠啲。
活動層級,最大攝氧量同埋乳酸閾值有冇整過,第一次睇都唔知咩嚟
有近視嘅大家 點揀太陽眼鏡
見到啲款靚但又冇度數
有啲兩層鏡又核突
有冇ching知道點解跑完步之後腳趾頭會有瘀血黑咗一撻嘅
係唔係要代表換鞋啦?
可能係對鞋跑果陣頂趾,如果本身係有空位既,試下貼實鞋跟綁實鞋帶先跑
各位師兄想請教一下stride同cadence嘅問題

話說小弟屬於腳短密腳派...之前追post又睇到大家叫要避免over-stride.. Cadence 最理想係~180spm

我睇返自己岩岩渣打初10k, Cadence 平均去到186spm, Stride得1.08m....如果我想再提升速度, 係咪應該要向Stride方向練習?
而家呢對空位唔算有好多,因為係幾年前買落
而家綁實就剩低少少空位(一隻手指位左右)
我都係偏步頻,半馬步頻181,步幅1.2m

我覺得無話專注邊樣,why not both? 但係步幅要求肌肉問題,要慢慢嚟,同埋係避免over stride

相對上步頻會易D練
巴打唔算偏步頻啦,算平均
我5分披跑緊205步頻,1米步距
黎緊打算練肌力加步距,改善短板
run walk run 個心率又上又落咪即係玩鳩個心?
得唔得架
我步頻最高可以去到233,本身應該係偏步頻

平均咗我諗除咗練多咗仲有著咗metaspeed edge+,係真係幫到加步幅
就算跑間歇跑都一樣都會心率又上又落,尤其短間歇,仲有法特萊克跑以及短跑訓練
walk run walk係國外係好盛行,比初學者練長跑,youtube你搜walk run method都會有好多片講,唔需要擔心因為心率又上又落會玩鳩個心
你應該將落睇成比身體休息,避免太高強度同埋累積乳酸
玩山買gear最緊要一步到位
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞