有冇跑步撚入嚟吹下水 (41)海外馬、hk100巴絲加油

1001 回覆
4 Like 1 Dislike
睇吓個強度同對腳再決定
想問下大家
Easy run 佔80%訓練呢個我明
但剩低個20%又點分俾Long distance / interval/ threshold ?
過獎喇
嚟緊會挑戰 希望唔好爆偈
想問下大家操長課既時候,跑緊中途大概補幾多水度?
呢幾個月星期五都有長課,個半至2個鐘度,之前無發生過呢個情況
尋日我大概跑左2個鐘, 拎住支430ml屈臣氏蒸餾水, 同埋袋左包鹽糖,一路跑間唔時食粒糖同飲水, 最後飲曬支水. 返到屋企小便第一篤尿係茶色
身體好似無咩大問題, 之後我飲返多D水之後,d 尿既顏色變返正常。但係今日跑既時候個人好似無咩力咁
set住大目標130先 細目標做135
唔補
基本啦 跑住口up up
見你有興趣,比啲資訊你參考下,跑步係博大精深且有趣既一件事。

long都係計easy,剩低果20%點分配就睇你選擇
如果將所有既訓練分成三種強度,當easy/long 係1,threshold係2,間歇係3

圖C既一般金字塔訓練同圖F既極化訓練被認為係效果較好既
我過去幾個月係行極化訓練圖F,一般係80,5,15既比例
但我行到80,0,20(算係極化訓練之餘再極端啲),因為我個人鍾意挑戰性,鍾意越級打同超越自我,辛苦既訓練比到我快感,而且我係身體恢復,supplement果邊都做得比較好,可以應付。

根據我自己經驗,我會建議新手行A或C,因為長跑如果想進步得快其實都係一樣要針住短板黎訓練,正如木桶原理所示,短板最重要咁控制住你既容量

我黎緊都打算轉返C,因為我既短板係帶氧基礎,即使我係鍾意追求痛快,但始終最大化進步先係我既首要目標,同樣地我認為大多數新手短板應該都係帶氧基礎,所以無論係10:0,9:1,8:2比例對新手黎講都係極佳既,唔同既人應該有唔同既短板,如果係一向均衡地訓練既話可就就C/F,但無練開帶氧就建議A,盡情隊爆左個帶氧先,會有多啲著數。

給半年前的我:如果過去果幾個月我係行A既訓練,而無咁心急跑快既話,大概今次渣馬應該係穩SUB145呢個係我既檢討
巴打勁
有冇ching 着緊Saucony Tempus
會唔會推介俾扁平足嘅人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞