有冇跑步撚入嚟吹下水 (41)海外馬、hk100巴絲加油

1001 回覆
4 Like 1 Dislike
係,話明輕鬆跑,係真係輕鬆好自然呼吸,喘晒氣就肯定唔係輕鬆跑啦
借問聲天生扁平足跑到腳脛好酸痛 有冇得改善
恭喜
又冇跑到喘哂氣嘅
個感覺係比平時呼吸深左
唔會好密好密
停低都唔使回氣咁

但唔肯定係easy run 係咪同平時行路嘅呼吸一樣
可能因為以前有哮喘
好習慣壓慢個呼吸
依家跑步/行山個陣,寧願吸深d 都唔吸密d

不過我心率有跟返garmin
一過150 就停
落到135就跑返咁
求下各位解答easy run 個定義究竟係點
繼續program 討論
我用自己做例子,一星期4課,一個月18課
咁就應該係一星期可以一速度課
咁揀同一個weekday, threshold tempo 輪流就得了
另外加兩星期一課長課
輕鬆plan完
佢有大會攝影師都有好多相架,之前跑日本馬都有成30幾張相,而且好多都影得好好(可能因為慢,佢影到好多
路過問一下
想問一下有無比較岩體重既跑鞋推介
咁樣睇
Easy run係心臟功率嘅程度表
科學化咁就係用心率去決定

呼吸順唔順/感覺容唔容易都唔算指標
係唔係免費? 香港渣馬都有大會攝影師, 但要無水印相就要俾錢, 399都算貴, 但我照課左金, 因為有幾張真係影得幾好
要俾錢架 不過佢個個水印好過渣馬
好似都係幾百蚊買哂,同埋個網站係有英文嘅
去外地跑難會難得,買黎J都好
我自己既新手輕鬆plan,隔日跑:
一:8k easy @135bpm
三: 10mins easy, 40mins tempo, 10mins cool down
五: 8k easy @135bpm
日: 15k lsd @ 145bpm
二: 8k easy @135bpm
四: 10mins easy, 40mins tempo, 10mins cool down
六: 15k lsd @145bpm

大約由上年9月正式咁練
Hk100好多大陸人參加
尋日陪個fd走左段
見到好多人退賽
天氣太熱

而家先得閒睇跑咩名次
全馬入面個5k仲快過我就咁跑5k
咁少時間train VO2 max?
巴打好勁,下隻sub3 PB
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞