有冇跑步撚入嚟吹下水 (41)海外馬、hk100巴絲加油

1001 回覆
4 Like 1 Dislike
請教各高手
求進步

今朝去左運動場做倉鼠
我用個唔辛苦既pacing 5分跑
心率一路由15x 升到尾17x (唔好理最尾我鳩沖果下)

我想問下點解會慢慢升?係咪肌力問題?
點樣可以練到佢唔升,甚至可以壓到14x ?

我見啲高手4分半坡心率14x 好CLS

累到郁都無力
實物好厚咁
體力會跌嫁
上面masterjoe 跑42k 心率一路162-170
點做到
我10k 一個坡都keep唔到
個分別喺邊
天氣 耐力
因為高手有練開低心率,帶氧底勁
想練到咁都係要easy run,低心率跑,有晒科學根據,睇你有無耐性去做,好多人都性急唔肯接受現實自己帶氧差,唔肯慢所以我覺得長跑都係要忍辱負重,學習耐性
同埋之所以我會強調跟客觀數字心率黎跑步,就係因為太多人高估自己,憑感覺地跑太快,實在見過太多人因為面子而失去左實際進步得最快既機會。我最大心率估計210+(實際上過207,半馬平均186),都係用緊14x心率黎跑easy run,事實可能我去到170都仲可以主觀感覺輕鬆。

半年由10:30去到6:30,進步左4分鐘,過程中基本上就算我係一個極度心急想進步既人都係要跑慢,都係要忍耐。就算我睇返其他高手,其實都係用緊一個可能比我更低既心率黎練easy run,呢度好多勁人都有提過,低心率練既重要性。
可以睇下呢條片講
https://www.youtube.com/watch?v=2mzMuUoKhpw&ab_channel=Let%27srunfaster

所以我係度介紹低心率訓練,同強調呢樣野既重要性,就係費事新手走太多歪路,跑左幾年之後再黎問返點解人地跑得咁輕鬆而自己做唔到。不過講真,如果都係選擇唔跑輕鬆跑,鍾意下下都跑到喘晒氣我都唔會干涉,始終人都係有選擇既自由,未必係個個都真係想練到有氧既。
睇返strava 濕度100%
不過雨戰會本身降溫
其實冇想像中咁差
但開頭要列隊一個鐘食風真係少癲
多謝巴打詳盡回覆
我未睇段片
我之後會睇

你意思係咪即係如果我跑9分坡可以140心率
就用9分坡跑LSD?
LSD可以高少少,去到15X/160
咁say 140心率係9分坡
Easy run每次應該跑幾長/耐?
唔該巴打
easy建議40-60分鐘
其實我哋嘅最高心跳可能比普通人高
用220減年紀未必準
點先知? 我40 歲有試過上倒19x
我都上水先,我叫做sub4咗,同埋叫做PB
我同意你,真係好撚惡跑
可能要去lab做test
我夏天跑上斜都試過19X
平時無論跑得幾慢都至少15X

但係踩locobike谷到盡, 將軍澳一口氣衝上橋都只係13X~14X

你rest rate幾多? 我通常57~61
我無你咁低,我通常6x 尾
試過上鈄爆上不停用力唞氣,會跌返20 心跳率

但easy run 又話唔洗點理呼吸. 所以都唔知點練好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞