【逃出x選項】《夜半的宜卡傢俬》只有26.7%逃出機率的生存遊戲

1001 回覆
516 Like 15 Dislike
你不得不感歎自己真的做對了決定,這些預告似乎真的能夠吸引到新觀眾。

你隨手按下去新追蹤者的頁面,有時你也會好奇自己的觀眾到底是甚麼人。

雖然頻道有提供數據供創作者參考,你大致也知道觀眾的年齡層、居住地區和喜好的影片類型,可是這些資料都不及真正點進他們的個人帳戶查看來得清楚。

素昧平生,但他們竟然在芸芸影片中注意到你,你打從心底也想更認識這些伯樂一點。

可是當你按下這位最新追蹤者的帳戶,卻發現裏面甚麼內容也沒有。

奇怪。
你在心底納悶,不過網絡世界好就好在大家都能隱身匿名,不去探究別人的真實身份也是一種不成文的尊重。

反正最重要的是他們欣賞你,你對他們心存感激就夠了。

得到支持者的鼓勵,你像注滿了汽油的車一樣又可以走得更遠。每當想過放棄的時候,得到這些素未謀面的人隔著螢幕支持,每次又讓你覺得好像還可以繼續下去。

你快樂,但又總覺得哪裏不妥。
算了,只是在這裏待一晚,能出甚麼事?
【此回合暫時未有投票,但故事走向可供了解角色/環境,有助將來作出決定時參考】

是日營業時間已經結束
無諗過第一日就見返咁多舊讀者,好感動

如果覺得好睇嘅,記得留個正皮同留言畀我,唔好等我單機

IG(跟貼最新消息):www.instagram.com/waittobewritten
PATREON(每月請我飲杯酒,支持我繼續寫作): www.patreon.com/waittobewritten
FB(開嚟唔知有咩用): www.facebook.com/waittobewritten

想講嘅係,第一個選項結果已經同patreon唔同,一開波見到投票走向我嘅心情好複雜

(以下為路線解構,擔心影響閱讀體驗者請斟酌)

抉擇一路線解構:

Patreon內部試行第一次嘅讀者係揀B,同肥羊合照
故事有講到肥羊係呃屋企人要返通宵班所以先出到嚟玩
有玩到嘅讀者就知道如果揀B,主角喺合照tag咗肥羊,佢會被家人發現而打電話嚟要佢返屋企,而個性懦弱嘅肥羊亦唔會反抗,佢會同最後一批顧客人流一齊離開
咁成個故事打後就再無呢個角色出現,變咗四人局
而如果揀A/C,肥羊自然就可以留低,成個故事就會係五人局,亦即係而家嘅情況
但好似一開始講,每個抉擇無分好壞,有得有失,選擇咗左手邊,自然放棄咗右手邊。只要你唔後悔嘅,就係好選擇。

換言之,即係我喺patreon出過嘅全部唔用得

另一邊廂,因為花咗好多時間plan呢個故事嘅266條線,我都好希望佢哋可以唔使浪費,等大家睇到多啲可能性
不過我就無得偷懶了
多謝花小姐
邊有咁多人留言呀夠膽就多啲人留
啲角色名係咪參考膠戰啲人
新讀者留言, 互動故見過好多, 第一次想玩

原因係開頭既準備都俾我感覺幾詳細, 唔怕最後玩玩下爛尾

同埋個題材吸引 (逃出+懸疑)
如果講埋大約幾耐結算 一日幾多篇 應該會好多人睇
遲左一日報到就要追4頁 會唔會太快
巴打你好好 下次一於用呢個,多謝你!
我就唔信有幾百個留言
整死朋友最好玩
種樹巴好耐無見
巴打放心A贏咗
下次會儘量開夠24小時投票等大家有得玩 第一次寫投票故,好多嘢要學習
輕輕一推
有冇機會睇得哂咁多條線
係一樣的,總票數會係兩邊加埋
有諗過兩邊分唔同,但我應該會死
留名留名 好耐冇見過選項嘅故
我都唔飲酒嘅有追開嘅舊讀者都知
發現子爭巴
話說會唔會怕一開始張圖有機會劇透
好合理
唔係呀,暫時未有機會睇
多謝 我都係第一次寫互動(?)嘢,多多指教
留名支持
早排搭飛機去歐洲旅行買咗人格試驗黎睇 估唔到翻香港無幾耐就有新估追
無投票嘅時候儘量日更
投票嘅話儘量開夠24小時等大家都參與到有得投

今次好似開得太短時間咁
冬菇 遲一日唔算遲,有排追
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞