【逃出x選項】《夜半的宜卡傢俬》只有26.7%逃出機率的生存遊戲

1001 回覆
516 Like 15 Dislike

04:15 下層通道

恢復了視野,方向感也頓時清晰起來。你們現在所在下層用品部的燈飾區,射燈箭頭指的方向就是通往下層出口,亦即是正指向儲物用品區,還有剛才阿美遭逢險境的自助貨倉區。

黎生打了一個呵欠,率先搶話:「而家燈就開咗,我諗『嗰個人』都唔敢再乘黑亂嚟。我哋不如去返上層睡房陳列室,一來休息,二來MK或者見燈已經開咗,會返去集合地點搵我哋。」

活動了整晚的肥羊已經累垮,想也不想就認同了黎生的說法;你見眾人折騰了一整晚,找個休息點恢復體力也不是壞主意。說不定真如黎生所言,MK見到燈亮了,就會設法回到集合地點。

可是你臨離開燈飾區前,霎眼掃視過旁邊儲物用品區,你隱約覺得那裏有點不同……

「喂大導,係咪一齊行呀?」阿美和黎生已經走到前方,準備前往上層的睡房陳列室,只有肥羊見你還呆在原地不動就催促你跟上。

你們沿著箭頭的反方向一直走,心裏還是覺得儲物用品區有甚麼不妥,向他們開腔:「不如我哋再返去睇下——」
你剛提出,眾人疲憊的面孔都告訴了你答案。當務之急大家只想歇一下,甚麼事情都待會再算。

不久,被逼放棄了搜索儲物用品區的你們就到了接駁兩層的扶手電梯處。雖說負責標示方向的射燈提供了不少光線,你們也漸漸消除了不知「那個人」何時會突然從黑暗中突襲你們的強烈恐懼。只是這些小射燈始終不是照明為主,加上你們在下層的扶手電梯底部仰頭望向上層的視角,光線只讓你們看到了一部分的環境,剩餘的未知好像比起一片黑暗更叫人不寒而慄。

「驚呀?」黎生走在最前,調侃你道。

對於他終於肯再和你開玩笑,你也自然奉陪:「驚你有牙呀,慢過我正契弟。」

說罷你瞬速拍了黎生後腦勺一下,隨即超過他在扶手電梯上直奔。黎生被你挑起了,馬上奔腿和你展開追逐。到你們跑到了上層通道繼續追逐之時,肥羊和阿美仍在後面慢吞吞的跟上。
本日營業時間已經結束
300正皮加更數已找 又無存貨啦
挑戰400正皮加更

如果覺得好睇嘅,記得留個正皮同留言畀我
好鍾意睇大家討論! 今次個選擇同行影響深遠,一兩篇都未反映得晒個結果,(不過內文透露咗少少另一個選擇嘅平行時空可能會係點),本來想寫抉擇五嘅路線解構,但可能要等再後少少先

感謝大家追看,留言我會慢慢覆晒的
一次過發現咗兩個角色技能,睇嚟今次逃出機會好高! 不過都係嗰句,越後面選擇會越關鍵 未到最後都無穩贏或者穩輸

祝逃出成功

廣告時間:
IG(跟貼最新消息):www.instagram.com/waittobewritten
PATREON(每月請我飲杯酒,支持我繼續寫作): www.patreon.com/waittobewritten
FB(開嚟唔知有咩用):www.facebook.com/waittobewritten
肥羊同呀美係咪又要出事了
透露咗喺邊 主角會探索用品部?
定係講緊阿美同黎生疑似打破第四面牆嘅對白
懷疑透露嘅係講緊阿美攻略路線係要靠主角孤身犯險 然後牙美囉囉攣先觸發到但都可能因此犧牲咗某人安全嘅 所以都係有得有失啦

btw IT狗建功respect

黎生睇落係知啲野的 而家感覺未必似敵方 至少第三方/友方啦 同埋著返燈嗰下嘅畫面似有野發生/改變咗

最後屌屌樓主先 特登揀同行但最後都係拆散大家前後行下round如果咁樣出事真係谷鳩氣
(話唔定係肥羊出事 牙美成為最大嫌疑人 然後主角就要選擇信唔信佢)
咁嘅走向就好重複 應該唔會掛
睇嚟呢個選項應該都係正確
向住逃出方向走

真係唔敢諗如果主角單拖搜索會幾大鑊
離開洗手間和自助貨倉,毗連就是儲物用品區。放眼一望,儲物用品區最搶眼的商品就是形形色色、不同大小、不同材質的連蓋膠箱。

體能不佳的肥羊堅持不住,一邊擦掉額上的汗,一邊伏在一堆疊得像山一樣高的膠箱上稍休。可是「膠箱山」只是職員為著美觀的擺放方式,並沒有加上甚麼強力固定劑,體型肥大的肥羊把整個人的重量倚過去,整座「膠箱山」應聲而倒,呯呯聲的散落地上。

「點解呢個蓋……濕嘅……」阿美一臉惶恐,你慢慢將手機電筒照射到她的手中,一灘紅得像黑的液體流滿了她的手。

近距離看,地上只有紙屑一堆,並沒有甚麼特別;可是只要視角一拉遠,馬上就會認出了那是宜卡傢俬店內為了方便顧客即場量度尺寸而特設的紙製軟尺。

在儲物用品區連接鏡區的通道中央,用撕開的紙尺砌出了一個歪歪曲曲的字:RUN

回個帶儲物用品區之前係咁

選項故(或者現實)最正嘅係,有時啲嘢要唔強求先至偏偏得到
盲目討好一個人可能會反效果,相反想得到嘅往往係意想不到嘅時候先出現

就係咁充滿驚喜
再推

除咗選項,朋友都係今次故事關鍵主題
「花紙」係逃出故事,睇下大家估唔估到收埋喺入面嘅「禮物」係咩
依家唔分開係咪再冇機會揾到真相?
我估黎生係想引真兇出嚟
肥羊咁撚勁
咁可能每個角色都有自己技能,揀同行揀得好呀大家

已確認:
肥羊 — 電腦擔當
黎生 — 推理擔當

未確認:

大導 — 大愛擔當?
阿美 — 受傷擔當?
MK — 水電擔當?
咪住先,部 notebook 呢?
下次改短啲
發現黎生技能前面嗰段 打左宜家傢俬
樓主寫友情寫得好細膩 好正
如果上一個快擇揀"分道而行"
我估會係咁:

你們沿著箭頭的反方向一直走,心裏還是覺得儲物用品區有甚麼不妥,向他們開腔:「不如我哋再返去睇下——」
你剛提出,眾人疲憊的面孔都告訴了你答案。當務之急大家只想歇一下,甚麼事情都待會再算。

- 主角喺儲物用品區搵倒新線索

當你在後方看著她跟上眾人的大隊,你有那麼一刻幻想過一個可能:如果你堅持獨自行動,她會不會放不下心,真正為你感到擔憂?人總是要瀕臨失去才意識到自己有多重視。

- 阿美搶心主角而去搵主角, 二人共處甚至加埋最後一個好感度, 或者解鎖更多他倆嘅往事

承上, 樓主成日強調有得必有失
如果得阿美基本上就會失黎生
現狀係同黎生嘅關係已經修復, 相反:
- 黎生見阿美感情用事去咗搵主角, 再次暴走, 兇手可能有機可乘

好期待故事嘅發展
究竟MK係因為出唔倒黎, 定係唔想出黎
究竟有冇內鬼
源叔究竟係人扮定係平行時空
一切都係謎

理想巴加油

抉擇一仲有後遺。除非選擇「不出post」,否則一出帖文就會被「那個人」發現,而「那個人」就會喺掉鏢時對你們另外作出攻擊。

1) 有「那個人」
2)無「那個人」個故都行到

即係入面同出面都有壞人?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞