【逃出x選項】《夜半的宜卡傢俬》只有26.7%逃出機率的生存遊戲

1001 回覆
516 Like 15 Dislike
「你……你講咩?」黎生追問,臉上還是一副難以置信的表情。

阿美雙手捏住自己的手指,這些小動作被你們看在眼內,盡顯了她不安的狀態。

「頭先我同佢嘈起上嚟,佢話想一個人去洗手間冷靜下洗個面,之後就一直無返嚟……我見集合時間又到咗,所以就自己上嚟先,諗住佢好快會出現,點知……」

「點解你頭先唔話我哋知?」你想盡量放輕語氣,但把話說出口的一刻還是無可避免有責怪她的意味。

面對你的疑問,她只是低頭沒有說話,小心翼翼地望向黎生和肥羊。你注意到兩人得知阿美有所隱瞞後,看她的眼神有點不一樣。你後悔把剛才的問題問出口,阿美和MK吵架,及後MK失蹤,你們又在儲物用品區發現血跡……種種巧合湧現了很多對阿美不利的猜測。

但你認識得阿美最久,你知道她不把和MK吵架的事說出來,一定有自己的原因。即使黎生或肥羊因為這樣就覺得阿美有可疑的話,你也知道這是不可能的事。
你對自己有信心,你夠認識這個人。

先是阿美遇襲,現在MK更是不知所蹤。你們待在密封的宜卡傢俬,明明知道四周無人,卻強烈感覺到漆黑之中有一雙雙眼睛悄悄凝視你們。或者早在宜卡傢俬關門之前,你們興高彩烈地打打鬧鬧時就出現了。

你不知道是誰,也不知道是在甚麼時候開始,但可以肯定的是這些都不可能是巧合——你們在這個密閉空間被盯上了。

在今天之前,每個拍影片的人都以為「IKEX Overnight Challenge」最困難的就是要在不被發現底下,留在宜卡傢俬過上一夜;

然而此刻你才知道,真正的Overnight Challenge不是要「留下」,而是要「逃出」。

為了籌備這段影片挑戰,你知道店舖大門在最後一批職員離場之前已經鎖上,直到明早負責當值的早班職員回來。

「即係最快都要等到天光,先會等到有其他人嚟⋯⋯」肥羊這話怎聽也摻雜著絕望的不安。
「喂大導,而家我哋似唔似『Until Dawn』呀?」黎生撞撞你的手肘苦笑。

這是在大學住宿時,你曾經和黎生打過的一部恐怖電動遊戲。故事講述一班朋友到山上的小屋舉辦派對時遇上各樣危險怪事,救援人員要到黎明時份才會抵達。情況就和你們面臨的困境一樣。

「我哋唔使等到聽朝,而家就可以報警,等警察嚟救⋯⋯」阿美話未說完就被打斷。

「主動報警?」黎生一聽見阿美的提議就強烈反對:「先唔講我哋擅闖舖頭已經可以告幾條罪;仲要而家有人唔見咗,如果佢哋嚟到咩發現都無,我哋就會係最大嫌疑犯。」

「但我哋都無做過⋯⋯」

「你留返同個官講?」

阿美抿緊嘴唇不再反駁,你雖然覺得黎生對她說話的語氣未免太重,但也不得不同意黎生的說法。在現在情況一概未知的時候貿然報警只是自投羅網。你們所在的宜卡傢俬是密閉空間,要是MK真的還在舖內,警察做到的不會比你們多。

你們明知有個隨時會襲擊你們的「那個人」身在店內,拋下MK一人無礙是讓他身陷更差的險境之中。只要你們留下的話,至少你們還有五個人與之抗衡,一旦離開就只剩下MK一個。

不過,如果不報警,而是你們想辦法先行逃出宜卡傢俬,在外面找其他人來幫忙又是否行得通?

你們有四人,要是真的開打,阿美和肥羊沒有戰鬥力,真正能夠動手的人只有你和黎生,勝算並不樂觀。現在伸手不見五指,時時刻刻也在擔心對方是否在暗中監察你們,先到外面再找救兵至少可保周全。

事到如今,你也不知道該如何抉擇。你們會來到今天這個困境,也是因為你在前面作出了無數決定而把你們帶到這個局面。每個抉擇都攸關大小,你不禁有些遲疑。
【抉擇三】

一番仔細思索過後,你決定向他們作出以下提議:

A)留下-「我們不能留下失蹤的同伴置諸不顧。」

B)離開-「先行脫險,我們到外面再從詳計議找人幫忙。」

(按下面留言正皮投票,24小時截數)

【目前進度】
大導:健全
MK:失蹤
黎生:健全
阿美:受傷 ♥
肥羊:健全
A)留下
B)離開
是日營業時間已經結束 抉擇三投票開放中!
照舊大家投完票,可以留言講低點解咁揀 關鍵情節過咗之後可以出下路線解構
上次抉擇二嘅路線解構夜少少寫

如果覺得好睇嘅,記得留個正皮同留言畀我,唔好等我單機

IG(跟貼最新消息):www.instagram.com/waittobewritten
PATREON(每月請我飲杯酒,支持我繼續寫作): www.patreon.com/waittobewritten
FB(開嚟唔知有咩用): www.facebook.com/waittobewritten
留低同敵人搏命
多謝多謝
我覺得未必走得到
9估:
- 佢地鬧交應該係因為主角
- 主謀係主角群其中一個
A
所有大鑊嘢一律建議萬事屋
揀A揪出兇手

其實行兇嗰個會唔會就係MK?
今個抉擇位好難揀
「主動報警?」黎生一聽見阿美的提議就強烈反對:「先唔講我哋擅闖舖頭已經可以告幾條罪;仲要而家有人唔見咗,如果佢哋嚟到咩發現都無,我哋就會係最大嫌疑犯。」

黎生誤導緊住部人﹐成個場啲膠箱冧哂﹐有成攤血液喺度﹐點睇都係難以清翻好個場﹐天光開舖職員都會發現同報警

而先唔講間舖入面有無CCTV﹐淨係商場CCTV睇返出入人數同睇下邊個無出到嚟﹐再利用CCTV逆向追蹤交易記錄(搭車畀錢)同埋住址﹐基本上要搵到主角5條友係唔難﹐即係主角一行人係避唔開非法入侵呢啲基本罪名﹐喺呢個基礎情況下仲想逃走﹐只會令人覺得更大嫌疑

最好方法係停留喺安全同有利嘅位置﹐報警等警察一嘢圍封所有出入口﹐然後地毯式搵條友出嚟

不過除咗主角﹐任何人都有嫌疑
黎生誤導緊部人
如果4個人之中有鬼嘅話﹐揀A扮留喺度﹐仍然有機會暗中偷偷報警/尋求外面幫助

揀B嘅話﹐唔排除隻鬼會當場反面﹐主角提及阿美同肥羊不成戰力﹐如果黎生係鬼又偷襲主角﹐其他人之後都會收皮
黎生有鬼喎 點會阻止報警
2023仲報狗可恥
不過支持報狗,睇吓迫唔迫到真兇現身,除非理想巴寫到報狗就完故
邊有咁快
票數爭持好激烈 都係兩個選項好玩
亦都可能有共犯,即係可能多於一隻鬼
甚至乎兇手根本係出面啲人
做留下來的人

樓價咁貴,買唔到樓咪入去宜卡住下
好過瞓天橋底。
點知主角亂入,仲話要拍片
可能有宜卡原住民驚會黃左冇得住,咪俾主角同佢啲朋友體驗一下香港國際大刀會

Btw, 佢地有冇拎返飛過黎把刀做武器旁身

行去廁所嗰陣都應該會經過RUN嘅位置,但當時都未見到,咁神秘人都砌得幾快
可能係上一手留低?
(可能佢哋唔係第一班人挑戰, 但係因為從來都冇人成功逃出過, 所以佢哋先以為自己係第一個...?
有入冇出!!!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞