【逃出x選項】《夜半的宜卡傢俬》只有26.7%逃出機率的生存遊戲

1001 回覆
516 Like 15 Dislike
以為MK係那個人, 睇完解說又唔覺得係
憑實力單身
因為patreon第一次試行前,我無預先劇透到有觸發到感情線嘅可能,都係玩完完整一次後先講
今次就好快觸發咗
點解 主角/黎生衣櫃 同 MK/黎生衣櫃 就會迫到要行開吓,但依家 黎生/肥羊衣櫃 就唔使行開吓?係咪啲肥膏jam住咗隻櫃門?
樓主有心機到唔係寫故 直頭寫game咁

要幫手推推
會出實體書嗎
有咁多設定,可以做board dgame
應該仲有幾篇先到抉擇四
200正皮加更好無
即刻正皮
加更
快加
push
Push 今日有冇update
成個故都寫得好好feel
推你
理想巴好癲 啲抉擇同影響
寫嗰陣到底點寫
一來嗰下事出突然,佢哋只想離開嗰間房先,之後越來越feel 到緊張危險 話唔定會返去攞
二來我無諗起可以拎

01:26 下層出口

雖然說話的男人語氣顯然非常生氣,他的出現和喝罵卻叫你們都鬆 了一大口氣。一個看起來五十來六十歲的男人身穿保安員制服,手持專業的大型手電筒,戒備十分的盯着著你們四人。

雖然這樣說很奇怪,但在此刻被保安員逮到,你差不多都要感動得哭出來。

「好多膠箱嗰度有好多血,叔叔你有冇無見到?」肥羊一見到對方是保安員,馬上指向剛才儲物用品區的方向,:「你有冇無見過我哋朋友?」

保安的臉色在被強力手電筒的光線反射下顯得蒼白,但明顯他被肥羊的說話惹得更怒:「咩血咩朋友呀?乜你哋仲有一個人喺度?講,你哋係咪潛入嚟偷嘢?」

「叔叔,我哋唔係賊嚟㗎。」阿美見狀馬上踏前一步,用上你聽過她史上最溫柔的聲線回答:「我哋一班朋友喺舖頭玩到唔知時候,點知太夜就被人鎖咗喺度,仲有個朋友走失咗,我哋好擔心佢。」

雖然只是阿美,但保安員大叔似乎真的因為說情的是個女的而放下了戒心,連電筒都放得更低,沒有再直射你們。周遭又回復黑暗,你們的眼睛總算舒服了一點。

「你班後生玩到冇無嘢好玩呀?書又唔讀,喺度搞搞震,我同你哋講,你哋好快啲走人,俾啲客知道又㨘我哋一鑊。你哋就好玩,我就隨時冇無咗份工,你養我一家大細呀?」

頭髮花白的保安員一邊罵,一邊往鐵閘方向一拐一拐的走,準備掏出腰間的一大串鎖匙幫你們開閘,見到打開鐵閘的生機,看得你雙眼發光。穿過你們的時候,他還恃着著走路不穩,刻意撞了阿美的胸部一下,但阿美似乎沒有太在意,反而從後跟上,向他追問。

「但我哋未走得住,我男朋友仲喺呢度入面,我哋未揾返佢。」她指住店舖內的方向,和眼前的出口成反方向。

「揾乜鬼,我喺度好耐㗎喇啦,呢度除咗你哋咩人都冇無!我巡咁多次,有人我實會見到!我話你哋,係咪仲想賴死唔走?」保安員懶得轉身理會阿美,一邊逕自往鐵閘走,一邊背對我們答話。

這回到你開腔問:「⋯⋯阿叔,你今晚閂咗舖之後一直喺度巡邏?」你總覺得哪裏不妥,可是又說不上來。
「好出奇呀?我夠想收工啦,你哋啲死𡃁仔唔知揾食幾艱難,淨係識搞搞震,你哋好快啲躝屍趌路啦下。」他認定了你們只是在瞎扯,完全沒有意會到這裏你們或正面臨的危險。

此時,一直在旁觀察的黎生擺出無比認真的神情,無論如何都想要說服他你們現在真的不是鬧着著玩:「阿叔,我知你喺度做保安,但呢個地方真係好撚危險。我哋冇無搞事,係有人想搞鳩我哋就真。你睇下呢個女仔已經俾人用刀整傷,我懷疑我哋朋友仲出咗事,你去儲物用品區睇下,又成灘血又恐嚇字句咁,乜你巡邏見唔到咩?」

「儲物區?我咪喺嗰邊過嚟,咩事都冇無。乜嘢血漿咁核突嘅嘢,喺我眼皮底下冇無可能出現!」保安挑挑眉,彷彿完全沒思索就反駁黎生,讓人不得不懷疑他是不是純粹只想打發你們。

你也加上一嘴,力證親眼見到的景況:「唔係呢⋯⋯但我哋四個人真係親眼見到⋯⋯仲有人砌咗字叫我哋快啲走⋯⋯」

「你哋唔好再亂噏廿四,快啲走人啦下!」保安員蹲在鐵閘下方不知按了甚麼安全鍵,但鐵閘仍然緊閉。他站起來已經氣來氣喘,罵我們的時候卻中氣十足。

「我唔走,唔走呀。」阿美突然在原地盤腿坐下,堅定地對保安說:「未揾返我男朋友,我死都唔走。」她看了你們一眼,補上一句:我們都不走。

肥羊和黎生見狀,順勢也站在阿美身旁像左右護法一樣:「我都唔走,死都唔走。」

他們恃着著有官方人員在場,膽子像泡了水的麵包一樣膨脹。你知道他們心裏在想甚麼。

本來只有你們四人在明,勝算並不樂觀;可是現在出現了一個熟悉地理形勢、能夠掌控店舖運作的職員,他們心裏應該就覺得足以一舉揪出在背後搞鬼的人,以及尋回MK。保安員雖然沒有站在你們一邊,但一旦當他發現還有另外的潛入者,他也別無他法會跟你們站在同一陣線。

「唔走?好,我報警。」保安見他們強硬的態度也不甘示弱,搬出保安員最擅長的一套。
「報啊,你夠薑就報。」黎生以更凌厲的眼神反擊:「放咗五個人入嚟幾個鐘都唔知,睇下到時邊個俾人追究。」他看準保安也不希望被發現自己失職,說要報警只是唬嚇他們。剛才他才說擔心失去工作,他估計這名大叔都是營營役役的普通保安員,沒有過分的正義感和責任心,只想安然每月領薪金的心態。

保安的表情產生了微妙的變化。聽了黎生這樣說,態度果然由得勢不饒人變成不耐煩,從另一角度看他即是認輸了。

「唉,我真係買你哋怕。我而家去開個總掣着著返啲燈,畀俾十五分鐘你哋,然後唔該你哋帶埋個朋友即刻走人。」

保安終於離開鐵閘前方,再一次穿過你們,沿路折返他剛才來的方向。你看過店舖地圖,前方沒多遠就是你看過職員回來更換制服的員工室。

「知道、唔該晒、麻煩你,好多謝你呀⋯⋯源叔。」趁保安走過的時候,阿美瞥了一下他制服上的名牌,活像一個日本人般向他禮貌地九十度鞠躬。

「辛苦你!唔該晒你。」黎生也一同跟上阿美,識相地恩威並施。他友善地輕拍了源叔一下肩膀。黎生一碰到源叔,源叔他就狠狠盯了他一眼,那個眼神兇狠得活像利刃,就像在唬嚇你們這群年輕人不要再賣熟。

源叔答應了你們會開啟店舖電源,待會光線充足,要搜尋MK就方便得多。保安員專用的電筒果然強力得多,他帶着著電筒離開後就一片漆黑,害得你們當下沒有辦法找回剛才因攀閘而掉到地下一旁的手提電話。

「咁黑揾搵乜鬼,等陣源哥仔一開大燈就搵得返啦。」
黎生見阿美漫無目的地在地上瞎摸,打算光憑觸覺尋回手機便着著她不要再做徒勞無功的事。

一知道原來場內有保安員,你們內心的不安也頓時散退了一半。

「原來仲有職員喺度,嗰條友應該唔敢再亂嚟。」你瞥了一下阿美手上的傷,馬上聯想起MK的安危。

肥羊亦答話:「希望係咁。不過,源叔話佢頭先行過儲物區見唔到有異常,但頭先我哋明明大家都見到地下⋯⋯唔通已經有人清理咗?」

「唔會,我查過一閂咗舖就唔會有清潔工⋯⋯」你想起自己因為這次影片計劃而做過的資料搜集和實地觀察,越想就越是不妥。

「其實,連保安員都唔會有。」
是日營業時間已經結束
200正皮加更
如果覺得好睇嘅,記得留個正皮同留言畀我,等我知道大家點諗

感謝大家追看,留言我會慢慢覆晒的

廣告時間:
IG(跟貼最新消息):www.instagram.com/waittobewritten
PATREON(每月請我飲杯酒,支持我繼續寫作): www.patreon.com/waittobewritten
FB(開嚟唔知有咩用): www.facebook.com/waittobewritten
「其實,連保安員都唔會有。」

嘩屌好撚緊張

加更加更
個保安可能係啲地圖無嘅秘道/職員室入面蛇王行過去閘口遇見主角一班人之前根本無經過膠箱嗰道

保安講個字,之前可能有其他野發生過
「你班後生玩到冇無嘢好玩呀?書又唔讀,喺度搞搞震,我同你哋講,你哋好快啲走人,俾啲客知道㨘我哋一鑊。你哋就好玩,我就隨時冇無咗份工,你養我一家大細呀?」

唔知點解覺得如果等到開返燈先去執個電話,可能會執唔番好緊張

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞