【逃出x選項】《夜半的宜卡傢俬》只有26.7%逃出機率的生存遊戲

1001 回覆
516 Like 15 Dislike
唔通有商場保安嚟
輕輕一推

正路推測係保安
但係事情唔似咁簡單
推一下
理想巴咁夜出文係咪酒醒瞓唔返
可能大家都好在意肥羊身型 ,B(主角匿布幕)嘅票多另外兩個好多
我係為睇阿美同男主共處一室
抉擇二路線解構📉 匿邊度到底會有咩分別?

對唔字我知呢篇拖咗大家好耐我都要諗諗點寫先好,事關佢同抉擇一係息息相關嘅

之前講到,抉擇一(出post選項)如果揀出肥羊合照,佢會被家人發現,然後提早離場,咁故事會以四人局開始;反之另外兩個抉擇「自拍」、「不出post」就會係五人局

除此之外,選項一其實仲有其他幾項後遺會遲啲浮現,其中一樣下文再講。

來到選項二,選擇匿藏地點。主角要喺三個匿藏地之中(衣櫃、布幕、自助貨倉)中選一個,如果以五人局開始,匿藏分組會係2-1-2;四人局就會係1-1-2/2-1-1。

今次公開連載大家先係揀「自拍」,再揀「布幕」,而大家知道,結果係mk因為同美獨處時吵架自行行開,而家暫時失去聯絡,阿美受傷。

以下公開可能性走向:

如果肥羊離隊下,主角匿衣櫃,黎生布幕,情侶貨倉=黎生落單暴露身份,因而失蹤

如果肥羊離隊下,主角布幕,黎生貨倉,情侶衣櫃(阿美不會獨自在貨倉)=提及過二人有暗湧,情侶會吵架,MK失蹤

如果肥羊離隊下,主角阿美貨倉*(❤️),黎生布幕,MK衣櫃=黎生落單失蹤

❤️*:但凡主角阿美獨處貨倉,好感事件+1。這是最早可觸發好感事件的選擇點。
但選貨倉另外會對將來有不利/有利條件,呢點就唔講得住。

五人局下,如主角黎生選衣櫃,肥羊布幕,情侶貨倉=早前提及過二人衣櫃會比較狹窄,佢哋發出噪音,黎生會說要出去透下氣,黎生失蹤。

五人局下,如主角布幕= 現在情況,不贅。

五人局下,如主角阿美貨倉*(❤️),肥羊布幕,MK黎生衣櫃,同樣,二人衣櫃會比較狹窄,但透氣的人會是MK,因為他可藉此去找阿美 ,所以MK失蹤。

小總結:一定會有人暫時失蹤,但視乎抉擇位置而失蹤人口會係黎生定MK。而呢個失蹤人口嘅結果又會影響下一個劇情:玩飛鏢。

抉擇一仲有後遺。除非選擇「不出post」,否則一出帖文就會被「那個人」發現,而「那個人」就會喺掉鏢時對你們另外作出攻擊。
而是次攻擊一定會令其中一個成員受傷。
如果抉擇一揀「不出post」,玩飛鏢時就唔會出事。

如上述匿藏時MK無失蹤,佢會保護美=MK受傷
如Mk失蹤,主角會保護美=美仍然受傷,但會觸發好感事件❤️。

其實無論係選擇一定選項二,都仲有好多會帶到落後面甚至結局先知嘅後遺,暫時只講咗已經浮現咗嘅先,儘量滿足大家好奇心之餘又不損遊戲體驗。

寫咗咁多,覺得好睇嘅/想再睇更多路線解構,幫手些牙出去啦

IG緊貼最新消息:www.instagram.com/Waittobewritten
未睇過咁有心設定既選項故
樓主加油
多床,但得一個女主角
要加嘅,男男都可以好甜
lm
主角團都有留意過店內嘅刀 不過發現因為安全考量店舖將所有鋒利品都包得好嚴密,啲膠盒啤晒邊,要有鉸剪𠝹刀之類先開到,但同樣店內有賣嘅鉸剪都係包好晒

防具係可以拎嘅
經過上次選擇後,獲得團結,感覺上唔錯
所謂齊心就事成,可能係致勝嘅關鍵

始終覺得 「RUN」唔係MK砌
好似恐嚇信咁,通常想隱藏身份嘅人先會用剪貼嘅形式。
如果係MK想向我地提水, 佢無必要隱藏身份,甚至留啲暗號表明身份等我地知佢冇事。

依家仲有保安大叔出場,可能「RUN」係用黎嚇保安都唔定故事一開始話有個之前有個保安過勞死,可能根本唔係過勞死係嚇死呢

保安有辦法入嚟,即係有辦法出返去,可能有鎖匙之類可以secured 逃走路線

目標:搵返MK ,全員無事逃出

多謝樓主寫逃出故事
每日有故追,生活多樂趣
拎襲擊阿美嗰把唔得咩
之前插左係個飛鏢靶道
撿裝前提係唔可以係已消耗品
有兩個位應該係MK但打左黎生
Sorly 手誤
謝指正
如果4個人之中有鬼嘅話﹐揀A扮留喺度﹐仍然有機會暗中偷偷報警/尋求外面幫助

揀B嘅話﹐唔排除隻鬼會當場反面﹐主角提及阿美同肥羊不成戰力﹐如果黎生係鬼又偷襲主角﹐其他人之後都會收皮

「如果佢(MK)喺度,肯定會識得點搞。」黎生一抹苦笑,大家都不知該回答些甚麼。

所以搞鳩Mk先,等大家出唔到去
黎生好鬼呀屌
仲要有提黎生有機會知其他野 所以叫走
主角係咪mk 阿美既心病
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞