【逃出x選項】《夜半的宜卡傢俬》只有26.7%逃出機率的生存遊戲

1001 回覆
516 Like 15 Dislike
好少追故,好有細個睇抉擇叢書既感覺!
不過抉擇叢書有好多假choice,其實只係次序先後
我覺得出書既話真係要出曬咁多個選項,厚啲都冇所謂

依家其實都睇得出有少少路線之間既edit位
例如黎生明明冇受傷,但係又無啦啦會話得翻一隻手都打爆你
失蹤既有時係MK又有時係黎生
令我呢個結構控好想拆解成個故仔
字裏行間亦有透過角色把口透露少少唔同combination會有咩可能結果,呢點非常有趣
暫時我估飛刀(一開始冇比神秘人發現或者冇?)、大閘、同嘈交係固定event,只係唔同人物combination令event有唔同結果

另外我估阿美感情線應該miss左最後一個加分point了單獨行事應該阿美會跟我地
祝大家唔會行向normal end!
肥羊唔係頭腦擔當 一班朋友總會各有長處短處先好玩
我都想知ikex小編會唔會見到
【發現技能:整合】
見唔少留言都提到員工室(唔逐個quote 了見諒
可以講講,員工室設計出嚟係有意思,但正常呢係會鎖上,要之前解鎖某啲「道具」先可以有option入到去

寫得好恐怖 但敵人又無理由只係一個細路

目前故事時間凌晨4點幾
有冇大約去到一半左右?
好彩唔係琴晚睇 嚇死
俾人撞嗰下,同埋其他嘢唔見咗應該係個細路做,所以唔知啲嘢幾時唔見
上流寄生族?今次寄生ikea

嘩頂有聲
就咁睇幅圖,有2個地圖位值得留意
1. 最快穿梭2層既方法可以係𨋢,唔洗經過最明顯既扶手電梯
2. 上層有捷徑,而涉及到小朋友既事/怪事都係呢個區發生,佢應該利用緊呢個路去整估主角群
話說自助貨倉㗎𨋢係去上層嘅邊?
地圖畫漏咗定特登唔畫出嚟?
再回多次:

撞到你的小孩已經逃之夭夭,大概是混進了顧客人群,急著去找回父母帶他回家。

一個正常嘅小朋友識得唱5 little monkeys一啲都唔奇
但係識得唱變態高音恐怖版就有啲唔尋常

會唔會係之前受到某啲事嘅衝擊...
急著找回父母... 又會唔會源叔係佢爸爸

到目前為止都未知哩個故事係現實定科幻
亦係哩個故事吸引之處
可以令讀者有無限嘅想像空間

加油理想爸, 快啲出文
好想開張chart嚟睇之後會點
可能 個個人 唔係得一個人 係細路+大人?
終於live咗
假設源叔,細路, 同那個人係三個獨立嘅個體
會唔會佢地其實都係類似地縛靈嘅存在
只有主角一行人到咗特定嘅區域, 先會觸發同埋見到佢地
而一但主角離開某個區域, 嗰個區域就會reset 或者respawn 某啲野, 所以大導翻去之前嘅區域, 就覺得有少少奇怪

另外假設黎生無睇錯, 推嘢嗰個真係MK
好大機會都係想嚇一嚇大導佢地, 想佢地離開嗰個位置, 同RUN同樣道理 (不過都要肯定RUN係MK留低嘅提示先成立)

目前咁睇 除咗主角一行四個人之外
源叔同MK立場偏好 細路同那個人立場偏壞
仲有個一開波follow大導social media 嘅唔知乜水

仲有一點可能都係諗多咗
細路會唔會係對應阿美 (暗示佢有咗)
源叔對應黎生 (忙於工作)
回帶:
來這款嬰兒床標榜能夠將欄柵拆卸,待嬰兒長大後便可以繼續用上同一張床。抱住鯊魚的阿美不禁驚歎:「而家啲人真係好聰明啊可,咁都諗到可以慳返幾千蚊呀。」

你從阿美的言談間好像能夠猜到她的意思,但你知道她這些說話才不是要說給你聽。
「想生仔呀?你同MK講囉。」你調侃她。
誰知她卻搖頭,擺出一副不欲多談的樣子:「佢唔會明。」

細佬對應阿美都唔奇
言行中唔排除阿美有咗, 甚至MK唔鍾意小朋友而落咗

越講越鬼
萬事屋+1 當年仲係cd rom
我都偏向相信飛刀仔(可能同時係偽MK?)+細路+偽源叔係宜卡原住民的存在

因為佢地似乎熟悉地形,往往可以係主角團見唔到嘅地方發動奇怪事/ 攻擊

希望今日衝到400正評加更
我覺得MK立場應該係偏好
首先飛刀嗰個應該唔會係MK 而係未知嘅那個人
廚房刀要先用鉸剪剪開包裝先攞到 加上主角佢地又無係廚具區搵到開過嘅包裝 (都有可能黑得濟睇唔到)
除非有預謀 如果唔係對MK嚟講 又要搵鉸剪又要搵廚房刀 仲要飛刀 要成事都好難
佢要殺阿美 兩人獨處嗰陣殺好似仲方便

我假設係MK同阿美二人獨處嗰陣
阿美同MK坦白講佢有咗bb 因此嘈交 所以二人分開咗行
到MK想歸隊嗰陣 可能見到啲野 令到佢無得表露行蹤同埋出聲
所以要用啲咁嘅方法去警告主角佢地

所以唔會炒車炒得太勁
成功和好
多謝留言 留多啲一齊討論
我都覺得係 好鍾意一邊睇大家留言一邊推理,好似一直同大家玩緊歇尾故咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞