【逃出x選項】《夜半的宜卡傢俬》只有26.7%逃出機率的生存遊戲

1001 回覆
516 Like 15 Dislike
大導憑實力單身
推到加更

而家仲有冇可能5個一齊出返去
但係佢個plan係 訓到聽朝 唔係exit 咁咪一開始已經有矛盾
啱啱睇咗今次嘅選項一次,如果後面一切順利,係有機會全員生還+逃出
係,多謝新傳絲解答
陳奕迅的男孩故即係《花見》原版,係愛情故事嚟,無咁科幻可以變身

我嘅骨灰級讀者應該係睇花見原版/萬事屋嗰堆
加更加更
仲有希望
由萬事屋開始追嘅讀者揮手
MK 果然未死

推到加更
有啲濛唔係好睇到
閃光係電筒呢個
㩒張圖, 右上角HD
但睇完不明所以
萬事屋讀者
去緊旅行嗰陣睇緊當年
爭一個正皮咋
好嘢,正評夠數,今日營業時間會延長!快啲開門
貨架上面係好難走,但至少唔使驚被人推貨箱落嚟砸中
戰略上有好有唔好
解構真係滲咗好多訊息
揀朋友線定感情線都係要取捨抉擇的重要性
300正皮 樓豬加更
阿美果part差唔多喇
係時候認真諗吓點樣逃走

03:06 下層自助貨倉

「你知唔知,」靜默一輪,你突然再開腔說話,延續那個被你們都刻意忽略的話題:「其實頭先我有好無聊咁諗過,如果今晚呢啲事係得我哋兩個經歷,如果嚟多次,可能……」

你其實已經很久沒想有想起以前的事,眼前生活的煩惱已經有夠多,還得把自己困在無法回去的過去不成?只是好些時刻你看著她和MK,也會不自覺地幻想那個位置有沒有可能在另一個平行時空屬於你。

她接了你的話,不知第幾次重申:「不過,都係無發生到。」

「係。」你點頭,繼續往前走:「咩都無發生。」

有時你不禁會想起自己做過的很多選擇,說不說這句話?幾點打電話過去才好?出門後要轉左還是轉右?這些看起來越無關痛癢的小事,往往就是左右人生的選擇。如果今晚你沒躲在那個位置,如果那刻你沒有把提議道出,或如果當年你沒說出口的一句話,你們的世界,已經翻天覆地的不同。

我們都會幻想自己沒法經歷的另一段人生。然後卑微地希望,那個自己會過得比我們好。

你們坐在貨架的中層,沿著層架邊緣雙腳垂下,像在池畔淺淺踢水一樣。

你不知道在這危機滿佈的空間中哪來這麼悠然的寧謐。你們靜靜眺望在對面貨架中穿透的遠方,然後在那個方框又會有一個更遠的遠方,一直像鏡中鏡般無限延展。

你很想知道,她可曾也有好奇過有你的那個時空,會是何樣。
沒有手機,可幸手上還有腕錶。現在時間已是凌晨三時多。肥羊把大家重新集合起來,黎生顯然還未消氣,故意跟你站開距離也不看對方,害夾在中間又不知事情始末的肥羊窘迫得很。你總覺得黎生看你的眼神已經和以前大有不同,像散發著一股強大的氣場讓你不想靠近。

你重新整理思緒,本來在宜卡傢俬過夜挑戰的計劃是躲到早上十一時,店舖正式開門營業的時候混進顧客群中逃出;可是其實只要等到早上十時,早更的職員已經會回來打開閘門準備。現在已經沒人顧上會不會被追究之類的瑣事—— 在這個伸手不見五指的漆黑空間之中,有個不明來歷的人士不斷以各式各樣方法追在你們後面,朋友失蹤的失蹤、懷疑的懷疑,當務之急無疑是保命,然後如果可以的話,逃出宜卡傢俬。

距離十點職員回來,還有七個小時不夠。

你暗想,這可真的越來越像你和黎生在大學宿舍打過的恐怖電玩情節,諷刺的是這次他可能,並不會再和你並肩作戰。

阿美故意走到黎生旁邊跟他調侃,他跟阿美打鬧了兩三句,心情似乎有所好轉。只是他一看著你,又頓時擺出一副戒備的狀態。

黎生因為你無視他的想法,認為你因為私心而盲目地相信阿美,繼而開始對你生疑,認為由你決定一人匿藏開始,這晚發生的一切都是可能根本是你對阿美心生情愫而自導自演搞出來的;

阿美當然相信MK也相信你,但同時也不願黎生和你鬧翻;

肥羊就像慣常一樣沒有想法也沒有立場,你要他說相信甚麼都沒關係,他只天真地希望大家能逃出就好。

各執一詞的討論不會有結果,但所有人都暫且同意先行找出MK。你在心底暗想,萬一MK真是因為介意舊事而對你們懷恨在心,當面開心見誠的談總好過像當時大家假裝甚麼事也沒發生過般嬉嬉哈哈,任由暗湧越翻越惡;而更壞的情況是,萬一在背後捅出一切的是另有其人,「那個人」還在埋伏,MK只有一人的處境就會變得十分危險。

得出了現階段的首要目標是和找出MK,你開始用一個全新的角度審視現況。

「我喺度諗,其實我哋而家被困都有好處。」
你剛說出這個想法,就換來黎生更蔑視的回應:「你唔好講埋晒咩心靈雞湯,我得返一隻手都打撚柒你。」

你避免和黎生正面衝突,就算再不忿也把脾氣忍下去。你深呼吸,認真地向他們說出你是如何梳理出這個結論:「我哋雖然仍然未知一直攻擊我哋嘅係咩人,但至少知道排除咗幕後黑手唔係一般宜卡傢俬嘅現職職員。

無論係唔見電子儀器、被襲擊、被恐嚇呢啲怪事係咪衝住我哋幾個而來都好,今晚同一個地方同一個時間發生咁多唔同嘅怪事,肯定唔係正常。呢個地方一定有啲唔應該發生嘅事發生緊,只係我哋唔知。」

「唔應該發生嘅事,就一定係人為嘅。」黎生按捺不住又嗆了你一句,始終沒有完全相信你。

除了他故意說給你難受的氣話,你見這種說法似乎也沒有遭他們反對,便強行忍下繼續:

「我建議我哋而家除咗搵出MK,更應該同時搵多啲線索,越早搞清楚呢個地方發生緊乜事,掌握盡可能最多嘅資訊,對我哋越有利、越安全。」

黎生聽罷又頓時激動起來,像被打著了火石的打火機一樣噠的一聲冒出了火舌,馬上反駁你的提議:

「我點解要信你?你係今晚嘅搞手,匿埋嗰陣又一個人,無人知你做咗乜,我哋一分開,MK就唔見咗人,然後怪事就一件接一件發生,每次你又『咁啱』救到阿美……照咁講你嫌疑唔係最大?如果件事係你搞出嚟,跟住你說話做,我點知後面仲有咩驚險情節?我點知你犧牲完MK,下個會唔會到我同肥羊,最後等你一個人救阿美出去?」
黎生嬲得有啲唔合理 佢應該有收埋一啲資訊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞