【逃出x選項】《夜半的宜卡傢俬》只有26.7%逃出機率的生存遊戲

1001 回覆
516 Like 15 Dislike
你有一刻覺得,黎生只是做了你們想做卻不敢做的事。臉部受傷的小孩一邊掙扎,黎生一邊死揪不放,不知不覺間他的雙手已經沾滿了從小孩身上流出的鮮血,你一看自己的雙手,其實也不那麼乾淨。

黎生只是比你們真實,代替了你們下手。

小孩聽見你的聲音看了你一眼,彷彿過了一會才認得出你是一開始把他壓在地上的人。即使正被痛楚折磨,他聽見你的提問仍然不服氣地緊閉雙唇。直至黎生見他還在耍脾氣又再一次用力扯住他的長髮,他才不知是自主意識還是被潛意識驅使般,把目光瞄向你們身後,亦即是廚具餐具區那邊的方向。

驟見小孩好像有意識地把你們指向那邊,你著急地追問:「你……係咪話佢喺嗰邊?你收埋咗佢喺邊度?佢人有無事?」

你不過稍為分心看了廚具餐具區那邊一眼,突然眼前一黑,你們沒有人反應得來發生甚麼事。

黑暗當中,你在潛意識一下就捉住了阿美的手,她也因為事情來得太突然而反捉住你。可是這樣的時刻並不長久,隨而之來你就聽到黎生大叫「咪撚走」之類的說話。黑暗維持不過一分鐘,射燈就再次亮起,現場再次剩下你們四人。

第一時間你們當然環顧四周,不停搜索有沒有小孩的蹤影。可是一分鐘說長不長說短不短,宜卡傢俬的捷徑、匿藏處又有這麼多,有心要逃跑的話已經可以躲到很多地方。

「屌!俾個細路走甩咗。」黎生大感不忿,用力踢向旁邊的商品櫃洩憤。

「但你認真諗下,佢咁細粒點推得郁個咁重嘅箱……」你提出自己一直顧慮的想法,會不會其實一直從後襲擊你們的「那個人」並不是這個古怪的小孩。

「唔係佢仲有邊個?唔通個保安搞鳩我呀?我哋同佢無仇無怨喎。」黎生一直覺得,撞鬼的事和今晚被襲的事是分開的:「人仲惡過鬼啦,如果有鬼要搞我哋嘅話,我哋一早死咗。佢邊駛花咁多唇舌嚟叫我哋走人?個死𡃁仔都認咗係佢畫花個黑板嚇鳩我哋,我打柒佢都無無辜啦?」

黎生越說越激動,任由憤怒蓋過理智,忽視你指出的種種矛盾。就例如小孩根本不可能推得動一個裝有傢俬木材的貨箱、他明明說在貨架上看見推箱的人是「MK」,即使錯認,兩者的身形亦相差甚遠、還有從後向你們投擲飛刀所需要的眼界和定力,也不像一個身體肌肉仍在發展的孩童能夠輕易做到的事。

「頭先嗰下無啦啦熄燈……唔會……好可疑咩?」身旁一直沉默的肥羊終於開腔。

阿美也幫上一句:「如果你認定係個細路搞鬼,佢人都被你捉住咗,唔通佢用念力遙控燈掣幫自己脫險?定係你覺得真係咁啱得咁橋跳掣?」

黎生不發一言,你留意到他嘴裏微微震抖好像想要說話,卻想不出有甚麼可以駁斥阿美。

如果小孩所言屬實,他只承認了自己做過的惡作劇,那你們基本上可以肯定,在宜卡傢俬裏面想要攻擊你們的人並不止一個。
是日營業時間結束
500正皮加更

呢次投票真係好緊火 頭一個鐘我見傷害大比數拋離,之後放過反超前,最後傷害小勝

賣個廣告,覺得好睇嘅留低正皮、留言講低想法推測、科勞我,都係對我莫大嘅支持

廣告時間:
IG(跟貼最新消息):www.instagram.com/waittobewritten
PATREON(每月請我飲杯酒,支持我繼續寫作): www.patreon.com/waittobewritten
FB(開嚟唔知有咩用):www.facebook.com/waittobewritten
揀錯
會唔會之後解唔到謎離開唔到個地方
突然之間又好絕望咁
見到黎生暴走覺得少驚
真係揀錯 應該折磨到佢淨係講到野 其他咩部位都郁唔到
黎生一嬲就暴走,扣減原有推理技能
仲要confirm埋超自然向好似死死哋
文中已經透露犯下大錯啦
估唔到咁多人揀傷害
青青你好!
「唔會有單一決定直接影響勝負,每一個選項無分對錯,都有機會獲勝。結果往往係由唔同時刻嘅唔同選項疊加而成。因為想做到每個決定都係關鍵,唔係假投票你揀乜最後都會出一樣嘅嘢,所以唔會每一次出文都有選項玩,但係劇情內容會幫助到你決定喺後面要作出一啲點嘅選項。」

樓上又未必要咁灰心嘅 揀咗就揀咗 越爛嘅牌越要用心打
(而且未必呢個選擇就叫爛 總唔會只有一個正確答案 我覺得好好善用前面嘅積累 團結 都會走到去結局)

往後發展未必係心目中最理想嘅
(至少我自己都唔特別想睇大導黑化 但相信殺到對面真點冚家產都叫逃出成功嘅)(講笑 未必要咁極端)
(不過我真係擔心冇咗mk嘅蠻力對戰力會有影響 所以萬一要開拖都要小心 我怕有心無力)
(但都唔知仲有冇道歉嘅機會 想道歉人地都未必接受 所以有時都焗住行落去)

點都好 咪陪主角一齊行埋落去囉 盡量喺之後嘅選擇中揀個最幫到主角嘅

唔想投錯嘅就唔好咁早投 睇下有冇更多討論再投囉
真 希望唔會再有正面衝突 呢個黎生少恐怖
一齊追故
Molamola
點解咁多人揀傷害
尖叫小童有人幫手識熄燈保命,幫佢手嘅人見到佢傷左一定冧左MK

5 人齊上齊落夢碎
屌 仆街了 揀左傷害完全0幫助
呢個係第二重要既選擇 因為選項越後越重要

睇嚟走得出 都唔會全員逃脫
可能要有人犧牲先走到
本身諗住佢傷害都係瞄身瞄腳 點知主角係冇中間一係由佢走 一係爆頭
同埋黎生咁樣暴走 捉到細路都問唔到野冇幫助
姐係如果揀放過,有機會問到野
點諗到黎生暴走到咁
見到好多人都提議放生個細佬,仲以為放生多人揀,估唔到揀傷害既人係沉默既大多數
細路唔係無辜 唔畀佢走先合理
遊戲/故事角度咪可能揀放生
但代入現實嚟講 我會揀傷害
ching有玩過patreon版?
Live! 好好睇樓主勁呀
頭幾個chapter半夜睇到Run果度真心嚇一嚇
如果前段揀中某啲選項係可以獲得一啲「道具」((雖然喺舖頭搵到嘅都唔係咩大火力武器
蘿莉控追到最後發現you竟然是個boy
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞