【逃出x選項】《夜半的宜卡傢俬》只有26.7%逃出機率的生存遊戲

1001 回覆
516 Like 15 Dislike
或者錯手?

假如MK冇死唔係鬼 而家見到佢喺貨架上面
咁即係主角嚟之前佢應該一直係自助倉無走到
係咪想避開主角群/阿美 見到今次時機啱先忍唔住出手

阿美反應咁快 都唔簡單
Mk好可疑
就算想warn佢地都唔洗落箱 仲要揀個位係有人係下面
睇完路線解構
覺得MK可能都係被迫而咁做
係咪情殺
雖然作者有講過「那個人」,但係係上次「解構」入面係無論揀咩都會有個人失蹤,有內鬼 依件事好有可能係故事架構入面一早set左。

那個人、內鬼、保安 可能係三個完全唔同既角色都話唔定
會唔會阿美有d古怪呢
手機係佢整唔見
mk推件貨落黎又反應得咁快

可能係3方勢力
主角團好人
主角團壞人
俾佢地出po吸引黎既那個人
鬼上身?
她說幸好自己沒有受傷,所以及時敏捷地躲開了從天而降的貨箱

好似話之前有一個路線分叉係阿美會受傷? 咁即係如果去咗呢個方向嘅話, 阿美原本要死/重傷?
緊張push
壞人應該唔止MK? 冇訓練過冇可能用到飛刀傷人?
可能mk知阿美係鬼所以想做低佢?
其實咁黑嘅環境,黎生見到嘅MK 未必係MK,可能只係著左MK 衫嘅人。

有機會故事特登寫到/敵人刻意令到主角團互相猜疑,內訌,減低我方戰力

成個故希望做到每個抉擇都兩難,要認真思考先決定到嘅遊戲體驗
揀匿藏地點同埋作者講其他路線可能失蹤嘅人(mk/黎生)
阿美唔似係鬼喎
問題係點解兩次攻擊都針對阿美?實有嘢令到攻擊嗰個人揀佢唔揀其他人

定純粹係為咗條感情線
歡迎
都要視乎選項 之前patreon 行嗰次就八萬到九萬左右,都足一本書份量
連保安都要抽阿美水

現階段太多可能性
不過保安似乎係第二個勢力
有冇內鬼暫時都係未知之數

究竟點解要襲擊主角一行人?
唔擺預告上youtube, 就唔會比飛刀打中
會唔會同youtube有關

定係阿美真係有啲嘢
唔見晒啲電話, 突然加入比阿叔抽水唔出聲哩一幕, 仲有神迴避
都好有可疑

期待故事嘅發展
估唔到mk仔咁狠心到底咩事要咁對呀美
push文呢
凡存在必合理伏筆都係有意思的

02:36 下層自助貨倉

「無可能。」

阿美斬釘截鐵——以至近乎以威脅的語氣向黎生說:「燈光咁暗,一定係你認錯人。」

重回地面的黎生難掩激動,配合著極其誇張的手勢動作:「我哋呢度有緊急出口燈照住,我好肯定嗰個推完貨箱落街,背對住我係咁跑係咁跑嘅人係MK!」
他冷笑說MK那件在旺中買的破爛牛仔外套,除了他現在還怎會有人穿那麼土氣。

你其實也心裏有數,你們幾人朝夕相對多年,怎會認不出對方。

險些就被砸中的阿美似乎已經完全忘記了剛才的險象環生,只顧和黎生爭論那人不可能是MK:「你係咪唔記得咗我哋咩關係?無可能係佢。」
阿美不明白,為甚麼我們前一秒還在擔心儲物用品區地下的血流成河是MK遭人毒手,此刻又懷疑他是一切的始作俑者。

「其實從來無人話過啲血係MK,可能成件事都係一個局—— 佢自己匿埋,留低一灘似血唔係血嘅嘢,等我哋以為佢受重傷,唔可以留低佢喺度,事實係存心要困住我哋。」黎生捶胸頓足,說得像這就是真相一樣。

「咁點解佢要咁做?」

你始終不能相信這個沒有任何犯案動機的推斷。

「哼,你好清楚㗎。」

黎生突然向你拋下一個冷眼,害你一下心虛。

「咩……咩事?MK點解攻擊阿美,點解又關大導事,仲有……點解黎生你又好似知好多嘢咁?」本來肥羊不發一言,默默觀察事態發展,可是當他發現自己可能是圈子內唯一一個被蒙在鼓裏的人便覺得被排除在外。

「你唔好唔記得,邊個同你一齊住足四年先得㗎。」
黎生好氣沒氣地盯住你,然後竟然望向阿美。你做夢也想不到,原來黎生知道的比你想像中多,你自覺要帶進墳墓的秘密也沒想像中機密。
主角食過啊美但一早比黎生發現左
MK仔後尾先發現所以而架要做低條女報仇
仲要4年
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞