【逃出x選項】《夜半的宜卡傢俬》只有26.7%逃出機率的生存遊戲

1001 回覆
516 Like 15 Dislike
同意
因為呢個係人寫嘅故事(可以當遊戲咁睇) 所以部分巴打可能預計做完道德上正確嘅選擇 會有獎勵機制 從而揀放生
但如果真係代入主角處境 被困 朋友失蹤受傷 成晚生命受威脅 難得捉到個疑似係敵方勢力嘅細路 正常人出於人性都會不擇手段留低佢 純粹呢個位焗住用個極端啲嘅做法
現實一定打撚到佢仆街
大愛推理只會係故事出現

結果好與壞 都係睇作者點寫

任何推理故 我都一定跟現實情況投票
現實一定打撚到佢仆街
大愛推理只會係故事出現

結果好與壞 都係睇作者點寫

任何選項故 我都一定跟現實情況投票
無咁多如果架嘛 每個選擇已經係最好
終於live!
好好睇
只要前面啲選擇唔係一模一樣,後面即使選擇一樣點都會有啲唔同
畢竟有288條線,每次做抉擇已經分裂出一條新嘅平行時空,唔會走回頭路
要召喚有畫畫技能嘅巴打出手
選擇要越兩難,先越激發到思考
玩完再玩感覺好唔同
就好似打完一隻game要玩二周目咁
好想chok新嘢出嚟集郵
其實MK唔死嘅話大導同阿美係咪難啲一齊
利申 現實我都會打到佢仆街
不過我覺得選項故特別嘅係 佢正正set喺非現實空間 反而多一樣野 就係觀察作者重視咩價值/有咩傾向

既然都係作者點寫就點寫 倒不如揀個睇落對角色最理想嘅選擇 我覺得揣摩作者心思嚟揀都係一種樂趣

所以反而我冇跟現實嚟揀
(我都唔知咁樣算係投入定唔投入了 到底作者係想我地代入其中 定係抽離咁觀察返作者轉頭先叫好呢)
Push
其實都無話啱唔啱嘅,隨心選擇就好
結局有20種,除咗逃出成功,仲有得知幾多真相、團員生還數(唔同人生還嘅組合)、好感團結度等等好多種
所以無絕對嘅贏,都無絕對嘅輸
好似patreon 個結局咁雖然逃出唔成功,但係都仲有人生還
笑死 睇留言好有趣,大家取態好唔同
解謎同逃出成功同團員生還係無必然關係嘅
可以解到謎但離開唔到,又可以逃出成功但一無所知
同埋真相都有好多層

我覺得唔關事
不過mk唔死而佢兩個又一齊
結局都應該無fd做
覆埋啲留言,夜啲開新post出文
你覆完我幫你推爆post
記得post新post嘅link
好耐冇試過追故
好鍾意呢種選項故,好有互動性
樓主加油!期待你繼續寫落去
人無完人,驚佢太勁要制約下佢
無事嘅,抉擇無分對錯,堅持走到最後就好
20種結局,唔係得全輸or 全贏
啱呀,巴打俾個100分你
故事同人生一樣唔會得一個正確答案,有時我哋淨係睇到眼前,但好多時眼前嘅選擇只係壓垮駱駝嘅最後一根稻草,之前大家做嘅6個抉擇,對逃出與否/發掘真相/累積關係值都有影響

我設計呢個選項故嘅時候覺得有一點幾重要,就係無一個決定係無意義嘅
上一回累積嘅英雄buff無晒
鼓勵大家代入自己同朋友,咁嘅選擇先最真實
透過對事情唔同嘅選擇,其實我哋都係選擇緊自己要成為咩人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞