【逃出x選項】《夜半的宜卡傢俬》只有26.7%逃出機率的生存遊戲

1001 回覆
516 Like 15 Dislike
唔緊要啊 遲d如果出書記得改番
睇緊個陣已經如果有保安
點會少少燈都無 要全靠電筒照明
閂哂鋪要保安做咩… 名店貴野都唔會啦
不過保安既態度又唔似壞人 佢又真係有嘗試開門
但佢係咪㩒完掣都開唔到

其實仲未知個故仔係咩方向 有冇超自然呢
如果係超自然 個保安可能係鬼之中既好鬼?
好期待
主角自己閃人﹐過關
源叔,做咩扯晒蝦都拉唔郁個鐵閘啊
源叔又面色蒼白又剩 仲要有巡邏既點會一直都冇大射燈照黎照去
加上見唔到阿美隻手傷流血咩
點睇佢唔係鬼就係「個個人」
真兇真係保安
一開始作者冇清楚交待點解黎生會陪主角玩呢個challenge嘅rationale 已經覺得佢鬼鬼地有啲伏筆喺度
呢個係我柒咗無諗過普通cap screen都咁撚清屌

不過都係嗰句,鼓勵大家依心選擇啦,故事又唔係要贏我嘅

雖然話26.7%逃出率,但咁多條平行時空線,其實贏嘅方法都好多,享受遊戲體驗就好
未知setting有冇鬼
可以保安係鬼
當日都係巡邏個時比「個個人」殺左 (之前都有寫懷疑唔係過勞死),變左鬼保安比到hits主角團點走/條友點殺佢
源叔唔理係人係鬼
佢既說話同行為就係最後警告
個人覺得源叔係隱喻現實心底為你好既廢老藍絲
源叔話「我喺度好耐㗎喇」
由頭行到尾周圍大叫都驚動唔到佢
研究度閘依啲唔算大聲響鬧既行為先出黎
件事鬼到仆街
mk先係傷人果個
源叔應該知道咩事, 懷疑個run係佢整出黎
呢條線就有準備到嘅,去唔去到/想唔想咁做就要睇大家點選擇了
保安好恐怖會唔會佢係啲咩工作人員要扮保安出黎趕佢地走,本身個場有其他活動進行緊!
我會全力gchi 推死MK, 拯救阿美
有未
200正皮喇樓豬
明明噚日仲有一段距離⋯⋯
個保安似係鬼黎,就係之前講係到死既保安,佢話行咁耐都見唔到有人同血,應該冇咩可能,但之前有兩段都話見到閃光,我就覺得個閃光就係保安支電筒,即係保安應該係兇手,可能果陣就係因為一樣入黎玩既人而死,而家要殺晒入黎玩既人
可能揀完之後俾mk殺死

01:43 下層出口

細思極恐。

「……可能源叔佢加班呢,佢頭先唔係講咗幾次,要養家搵錢好辛苦咩?」

阿美看穿了你表情上微微的忐忑。任何不合理的怪事,只要能夠套上一個合理的推斷,事情就好像馬上會變得讓人容易接受。儘管事實大多數都絕非如此。但人大多數只傾向尋求一個心安理得的藉口,而非讓人得知後更接受的真相。世界很自由,我們有權選擇自己想要相信的。

只是你知道自己並不是這種人。
候鳥不尋常地群飛,揭示的是一場將至的大災難,而非單純的生物遷徙。
作為一個熟悉電影故事脈絡的人,職業病讓你無法對不安的前奏伏筆視而不見。

「美,你頭先……點解會叫佢『源叔』?」你憶起阿美剛才喊他的稱呼。

阿美點頭:「我見到佢制服有名牌。」她仍然不知你為何要這樣問。「袁大源」,阿美回答,這個名字很繞口,所以她記住了。

說罷黎生臉色一青,身子往後一跌,險些站不穩。

你和阿美連忙往前扶他一把。他用力貶眼,雙目失焦卻瞪大眼睛望向阿美:「你……肯定係『袁大源』?」
「係呀……你做乜咁嘅表情?你咁樣會嚇親我……」阿美也被他感染,臉上同樣越來越蒼白。

黎生咽了咽口水,好不容易才組織到一句完整句子:
「…MK…一開始咪嚇肥羊話……呢個商場有保安員……前排當夜班嗰陣猝死咗……」
即使他沒能把句子的後半說下去,你們也猜得到。

MK提過,上個月猝死的商場保安員,正是叫「袁大源」。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞