ex前日自殺……

1001 回覆
4952 Like 161 Dislike
係囉 可免則免啦 開頭肯定覺得自己搞得掂 最尾害咗自己又害埋人
佢話自殺姐無話死咗,樓主啲語言藝術啲情緒病人好興食幾粒藥啊𠝹手就當自殺㗎啦
冇死
完全唔覺你係仆街 亦都唔覺得你有能力阻止呢件事發生
其實唔太關夠唔夠愛事
情緒病/或無意欲去控制情緒嘅人 - 佢哋係會有意或無意咁搲ㄧ個情緒健康嘅人入旋渦

實際情況其實好多時都係 正正因為夠愛 - 甚至太多愛 無條件咁愛 (unconditional love) - 以為/相信自己有capacity去陪對方行 去救佢出困局

但除非有情緒病嘅人肯正向咁去求助、尋求治療 - 如果唔係 往往只會係情緒健康嗰個被扯埋入情緒旋渦

兩個ㄧ齊變唔健康
that's how toxic relationships begin
除非你唔知果個人存在
咁如果樓主本身知道佢地玩得埋 唔係都代表女仔最後揀左樓主咩
你遲早都比佢帽 信我
自責𣎴必 反而要遠離
有冇因果關係同有冇責任應該係兩個概念
都要教育大眾唔好推卸責任
Lm
之前有個朋友嗌自殺
成日漏夜唔撚使瞓點同佢傾偈
失蹤下又要問其他人見唔見佢
又要探佢請佢食嘢又要問借錢

不了
加油
你諗咁多做咩姐,咩「唔通佢既突然同你唔一樣就代表你有問題」我想睇下其他人係咪有一樣情況搵認同感好撚正常
梗係介意啦 而家佢話走就走話嚟就嚟 當樓主係玩具?
我認同你呀

唔愛絕對係ㄧ個理由
唔再愛咪講囉

聽者係ㄧ定難受ㄧ定hurt
但ㄧ句都唔講 被人ghosted嗰吓 仲難受10倍、hurt百倍

被ghosted嘅人 不斷咁懷疑自己
ghosting 根本就係emotional abuse嚟
嚇鳩死
我以前同條女鬧交佢坐窗我仲叫佢跳落去
依家諗返去真係太衝動
以後都唔再做壞人
除夕, 唔係跨年
你咁講又過份咗
你睇篇文邊度冷戰?
一模一樣,身邊有個
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞