ex前日自殺……

1001 回覆
4952 Like 161 Dislike
你講到連登唔係一般人睇得咁
男賤女痴
但都係佢兩個人既事
我作為外人冇評價
其實呢個post某程度都反映好多香港人各方面都唔恰當地看待情緒病/情緒病人,甚至處理自己情緒

點都好,恭喜你
其實情緒病係點樣
點解會有情緒病
控制唔到自己架咩
損手離場好過停牌攬炒
我人生經歷過大大少少高低起伏
都好似無乜事
定係我有事自己唔知
情緒呢d野控制唔到架咩
感冒係病毒緊係控制唔到
情緒病有咩病徵
情緒問題呢樣嘢可以好大程度上關基因、腦神經科學事,亦都關創傷、經歷、個人思維習慣事。
就算患者唔係完全冇責任/要改善嘅地方,佢哋控制唔到嘅嘢比你想像中多好多。
扮到一個過來人嘅身份但原來自己係有病嗰個 你又點知人地忍得你有幾辛苦?
你條仔真係陰功
睇你依種有病仲過份自信嘅語氣平時肯定老奉開要人接收你啲臭閪情緒
基因遺傳同童年際遇佔最大因素

有d人童年際遇好,大過面對再差嘅環境,都可以笑住咁面對; 反之,童年唔好,大個就會好脆弱,所以窮人生仔正仆街就係呢個道理
如果單野係真,我希望你走得出呢一關
如果單野係流,我永久追擊你條撚樣
我有個朋友同樓主一樣
個老婆有情緒病,要keep住食藥
結左婚生咗女,但都成日出去識男生
我個朋友由得佢,玩厭咗就返屋企
唔離婚因為真係好愛佢老婆同個女

唉…我哋外人都唔敢講咁多
個個都話情緒病情緒病
咁係邊隻先
除咗最常聽到嘅焦慮症、抑鬱症、bipolar之外,有唔少其他mental disorders都情緒方面嘅徵狀,所以好難一概而論
Bipolar 女人
講真 結咗婚又有個女真係唔同講法
ex 都有嚴重抑鬱 佢都會嫌我悶
然後online 識男仔傾計
我都係由佢 只要at the end 唔係出軌
當然我本身唔係十分介意識咩朋友
呢個世界既人唔係男就女

anyway 樓主唔好太自責
因為我都係同自己講
其實佢抑鬱咁嚴重
成日都話要尋死
今日唔自殺 將來都會自殺
你已經陪佢行多咗好多開心既路
共勉之
其實人哋男朋友係咪真係拍到咁辛苦,街外人正路唔會了解得多過兩位當事人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞