ex前日自殺……

1001 回覆
4952 Like 161 Dislike
佢自己嘅問題
你唔駛攬晒上身
咁你當果條友係病人
病人控制唔到自己咪勒索人

但樓主亦唔係咩醫生,就算係醫生都無話包醫好佢
我都覺得係。
我咪講到明「不過佢就算唔係同你一齊,都難保對住第二個唔會行同一條路,你確係唔使咁介懷」,你點樣得出我要樓主無條件包容佢呢個結論?
我有怪樓主唔愛人?
依家客觀事實係佢條女唔知樓主冷漠嘅原因,誤會咗,而佢有情緒病,所以諗埋一邊
我咪話依家咁樣睇番,如果要揀坦白與唔坦白,我會揀坦白話畀知冷淡嘅原因,同埋只係一般論囉
咁樓主留下嘅陰影咁深,會咁講都好合理
個女仔英文名係咪 P字頭
精神病人如果有insight係會求醫會醫到,但世界上係有班精神病人覺得自己冇嘢,係個世界有問題,咁就好似有cancer但唔肯醫,同佢一齊就不停畀佢情緒勒索,直到一日佢自尋短見,好似樓主呢啲好可能自責一世

聞到陣除唔對路,例如情緒會突然崩潰、郁手打人、狐疑一大堆唔存在嘅嘢,你可以勸下佢去睇醫生,但情緒病最煩係當事人唔覺得自己有事,搞唔掂趁感情唔深就走啦
醫好左先拍靜啦 累人累物
情緒病就唔好害人啦
我認同
死開啦
你說服緊自己無責任
sor 完諒我太直
人哋文中咪話咗已經無愛,做乜啫
可能係男嚟
真係一念天堂一念地獄
你都幾啱做後備
你無錯 唔關你事你
情緒病嘅有時好難講 一秒嘅決定 人就走左
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞