ex前日自殺……

1001 回覆
4952 Like 161 Dislike
死開啦負累 你又知你條仔唔辛苦?佢唔敢講出黎怕刺激到你咋
因為有情緒病時第一步要意識,第二步要接受,跟住先會識搵人幫手
大部分人都接受唔到自己有病
先唔好講社會風氣,香港嘅資源少之又少,啲社工唔係真係properly trained,真係有牌嘅心理又貴又難搵,好多人都無途徑唔知點做,上網問就會有班白卡過佢嘅人叫佢去死
上網搵到嘅有關資源,全部都係台灣網寫嘅
香港唔知係咪分享多啲會覺得搵少啲錢,無咩專業人士會無私分享,而且啲 chat apps、熱線都係好hea咁
如果睇到呢個留言,你或你識嘅人有困擾,不妨搵多啲英文嘅資源…

你哋口中嘅撚樣係情緒勒索/ 情緒操控緊,同情緒病可以分開睇
當然有時係可以兩樣都有

我主要想講 有情緒病嘅人要當係獨立個體嚟睇,當然現實中都有你哋口中嘅撚樣同八婆,但都有好多人可以處理到自己情緒,有健康正常嘅關係
總之唔係睇人哋有咩病,而係睇佢用咩方法應對
任何唔肯接受自己有病/唔肯求醫/情緒勒索嘅人我都會建議遠離
點解樓主你唔直接啲同佢講個解釋係因為你聽完嗰句既說話先會對佢既愛冇咗?
如果有溝通會唔會改變到段關係,感覺樓主都冇想同你ex 溝通就已經放棄咗,好似似乎對依段關係冇咗信心咁
成班無知撚,講咗咁多年都仲以為人地係自己想有病

根本原因係大腦出現問題,面對同一樣嘢,病者大腦內血清素呢種神經物質就比平常人分泌得唔夠,仲要時時刻刻都處於唔開心階段,根本自己都唔想

但講出黎你呢種人唔明,又要俾成班連登仔屌,搞到learned helplessness,變到惡性循環
咩叫跨年
其實你回應嗰位如果真係有情緒問題,而又想幫情緒病患講嘢嘅話,照常理推斷就似乎唔會話樓主「自以為有情緒病唔拍拖就代表唔自私」,而應該理解佢想表達嘅意思係「自以為有情緒病嘅只有當唔拍拖先可以係唔自私」。

噉嘅話上面嗰位表達得唔好就固之然,但如果真係要講邏輯推斷問題嘅話可能關你事多啲
咩話 聽唔到
樓主可以pin返條女冇死到..
佢唔會pin,做咩要改變個風向俾人屌返自己
屌 又幾好笑
最多咪屌佢講啲唔講啲/發大件事嚟講
睇咗呢度唔少comments,真心唔覺pin咗會令風向轉太多
從前現在過去再不來
紅紅落葉長埋塵土內
開始終結總是沒變改
天邊的(妳)飄泊白雲外
苦海翻起愛恨 在世間難逃避命運
相親竟不可接近
或我應該相信是緣份
咁都好既 好彩無成功 咁師兄你打算以後點
有d野係整定,
你都係自己有咁的感覺先會咁的反應,
而唔係想傷害佢。
節哀
都係嘅

可惜我啲comments唔夠前,扭轉唔到
如果係我ex自殺真係開香檳慶祝
其實將所有唔正常嘅人全部捉晒入精神病院坐監,跟住再實行優生學,下一代就會成為最優秀嘅種族
臭格就話自己有病
樓主係單方面被分手呀
係咪老撚奉呀
係咪佢話點就要點受呀
兩個月就話無新鮮感
到底係邊個問題呀
唔好合埋化出軌啦
佢只係名義上有inform樓主咋
真正有情傷係樓主啦
食屎啦 又係拎住情緒病做情緒勒索迫人接受佢果套仲咁撚多野講 係分左就唔好拖拖拉拉
根本呢d人本身就有問題 係毒
建議樓主唔洗太可惜
佢自身問題唔係你控制到既事
情緒病人唔係人
係病人
雖然我明你想幫到幾多得幾多,但呢個post某程度上反映緊嘅係華人/亞洲社會普遍輕視/忽略個人心理健康等等嘅問題,重要你上緊嘅係連登
最後一句真心同意
就算想幫都要幫到,同埋對方肯接受
香港本身就係一個大型精神病院啦,平均工時50個鐘,人多居住環境逼,無一個人正常由2-3歲開始就去n班,放學放假去補習學琴,一直操到大,根本歧型到不得了
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞