ex前日自殺……

1001 回覆
4952 Like 161 Dislike
你好似困住左 好辛苦
不過試下先唔好諗尋死
有冇搵過counsellor
介唔介意分享下太太依家有冇咩幫緊佢治療個病
會唔會係d藥唔岩佢 控制唔到病情
有資格拍拖
但呢段關係注定唔會對等
知你係個腦有啲唔知咩激素泌出嚟令你有病,你有咩情緒都唔係自己控制到
但嗰吓閪咗就係閪咗
對你嚟講係病發
對對方嚟講就個屎嚟,仲要焗吞無得反抗
樓主有講Ex 係女?
我睇唔出巴打你有咩做錯…..
個問題出於個女仔度
仲有
唔好話拍拖
同有情緒病嘅人做朋友都辛苦
如果證明到佢有病會嚇親個女,攞到撫養權嘅機會會唔會大啲
咁點過人世呀...一世都要跪佢?如果佢唔肯睇醫生同食藥,你都真係會好唔掂
個個都有情緒有病
又情緒勒索
負了,情緒病唔應該害人應該死
我現任都係bipolar
只要我講一句關於我哋之間嘅事就會鬧自殺
先排因為自殺未遂入左院
我都唔知以後我可以點講自己嘅情緒
請問巴打可唔可以分享多啲
你呢d其實係要打999拉佢入精神科
個女由細到大見住呢d成長都唔會開心
大個都可能個癲撚埋
你一睇醫生就會話你有病
上面睇到有人講到話樓主應該嘗試多啲溝通, 起碼解釋清楚點解唔愛or
因為樓主突然間唔愛又冇解釋清楚, 從而令到條女唔知點解, 從而令病情惡化, 從而令條女自殺... etc

有少少諗法想回覆:
1.)其實分手係咪真係需要原因?唔愛就係唔愛, 知道原因又如何?就算事實唔係真係樓主諗嘅咁樣 (e.g. 依家條女真係真心鍾意樓主), 又如何?愛情唔係科學, 唔需要講事實, 如果呢一刻樓主真係主觀上覺得好辛苦, 唔想行落去呀, 咁咪分手囉.

2.)我個人都認同分手最好要交代清楚少少, 對得住人, 對得住自己. 不過如果我哋睇返呢一段嘅話

之後第二日我出去同客戶傾d野,咁佢打電話黎我就同個客話唔好意思我出去聽個電話,佢話我做咩咁耐先聽電話,係咪有意避開d咩,我係咁同佢解釋話我見緊客,係個客面前點樣同你傾電話啊,佢就斷定我出軌同我分手,但呢次我真係唔想再追翻佢

其實我係feel到樓主係真係好攰, 當你唔愛嘅時候都唔會有期望, 更加唔會有失望. 所以我都明白點解樓主嗰下可能會覺得:「其實解釋嚟都冇意思, 反正都已經冇所謂」. 因此我個人認為樓主選擇唔再糾纏解釋落去, 可能唔係最好嘅辦法, 但係係可以理解嘅做法.

因此我覺得依家個真正問題係:
如果條女係冇情緒病嘅話, 呢個做法有冇問題?
而家條女真係有情緒病啦, 但樓主又有冇咁嘅義務要向佢解釋咁多?or 因為知道可能會影響到佢情緒病, 所以要額外解釋?

TLDR:
如果樓主真係覺得好攰, 可能想prioritise返自己, 唔想再同佢糾纏落去, 而選擇唔解釋咁多. 我個人覺得係冇問題
見個個都咁大仇口,其實有冇人係有情緒病但唔會情緒勒索人
你要佢睇醫生,咩都係假嘅
睇完醫生拎張醫生紙打離婚官司

就咁打就梗係輸啦
大家嘅相處模式鎖死咗,長痛不如短痛,所以點都要分開㗎啦

建議直接同太太攤牌啦,同埋你有道理就真係唔怕去爭撫養權,之後點發展就之後先算啦
情緒勒索例子
就咁睇個EX應該係跨年果時同XXX 搞左野, 發現都係樓主好D
之後係咁撩樓主做似係同XXX無套做, 就算有左BB都可以入樓主數

希望係故仔, 唔係個EX都幾恐怖,
自己出軌反屈人出軌, 仲要扮自殺
新鮮感就可以換第2個
hold住你先,得揀唔岩就換返你
當街市買餸咩
樓主做得好
都唔關你事啦,嚴重Depression嘅人唔會自殺一次就收手,連佢屋企人都睇佢唔住,你又做得d乜,唔好再打聽佢任何消息,當睇唔到就算啦
醫生紙+錄音+訊息做證據
如果屋企有cam錄到佢D反常行為嘅話仲好

無證據就自己轉下個腦點樣收集證據
儲證據打官司
你唔係完全無希望,唔好放棄住
男人都可以被家暴,情緒上、言語上、身體上嘅任何暴力行為都係㗎,你唔好退縮,為個女又好為自己又好

台灣呢個Josh,佢channel分享咗好多自己嘅經驗,你可以睇多D
https://youtu.be/9yKaruq41KQ
試過同情緒病嘅人拍拖就知咩料
情緒病人真碰不得
我好細個就情緒病,會想死會做傻嘢,日日喊有時喊到返工都唔掂,但係我唔想面對唔想睇醫生一路拖,一路差

後尾識咗男朋友,佢同我去睇醫生,又精神科又心理醫生,慢慢陪住我好,我又試吓去建立啲興趣等自己心態正面啲,唔想自己嘅唔開心影響到佢,由每日想死到想試下老,唔洗再食藥,佢有時會驚我返工壓力大會叫我唔好返算數,但我好鐘意自己同佢一齊努力嘅過程,我要搵到自己嘅價值同目標先唔會負累佢,幾年了而家每日啲情緒都好穩定,我哋大約會年尾結婚

其實情緒病又唔係咩恐怖嘢,香港人呢啲19地方真係分分鐘多過感冒,個問題反而係你唔再愛佢呢個先係重點,唔愛無問題架,佢都好明顯未揀夠,但你擺返正個心態先唔好佢自殺你又孭上身,呢啲惡性循環對你兩個都好傷害,一個情緒病嘅伴侶無問題,最大問題係一個唔肯救自己要拖哂所有人落水嘅伴侶,真係搞唔掂

長,sor
出事了,又要被人圍屌
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞