ex前日自殺……

1001 回覆
4952 Like 161 Dislike
點解咁講
小學畢業未?
想分手又唔夠膽講,咁姐係樓主自己都驚佢發作啦⋯⋯

咪得過且過,等對方開口,光環自己攞曬,最後仲搞到人自殺,全因為樓主冇同另一半溝通(我指醉酒之後個part)

頭半段我都同意, 但係後半段好似全部都係你嘅猜測喎?

認同你話可以同情緒病人試下開始, 但係問題係對方如果係情緒病人的話, 對於佢個伴侶嚟講真係想分手嘅時候, 係唔係真係咁容易話溝通就溝通? 退一步嚟講, 「因為曾經愛過佢, 所以都仲會關心下佢, 因而驚自己唔小心選擇表達分手嘅方法會令佢發作/病情惡化, 喺不知所措情況下猶豫」, 呢樣嘢有咩問題先?

溝通個人認為係雙向嘅, 當對方如果情緒病根本自己都搞唔掂嘅時候, 其實係好難溝通到. 再退一步嚟講, 其實我覺得樓主喺呢段關係裏面, 呢一刻都已經唔再開心.

如果佢真係覺得好攰, 想prioritise 自已先, 因為覺得自己再同佢相處落去會可能令自己更加唔開心, 因而選擇唔再解釋, 令大家有任何機會糾纏落去, 係唔係真係咁有問題?

一瞬間終於睇清楚自己好卑微, 所以冇feel?
其實唔係情緒病令你離開佢
而係佢出軌扮冇嘢食回頭草仲要講同第3者點點點
夫目前犯咩
唔好怪自己 對住有情緒問題既人係真係好辛苦 我都試過 你已經做得好好 好叻架啦
我明白樓主 當你用盡心血心機付出既時候 對方視之為無物 一次又一次 淡係人之常情 我都經歷過 最後學識咗做人唔好有咁多情感 最後只會令自己辛苦 (當然無情感有另一種辛苦)

至於佢自殺 亦無需太過怪責自己 因為情緒病其實冇辦法由你去控制 同埋自殺呢個行為既動機有好多 你呢單未必係佢自殺既最大原因

呢個世界冇分對與錯 只有因同果 如果你話個果係因你而起 都唔可以話係你害咗佢 因為呢樣野係”自然”發生 係機率問題 如果咁講又可唔可以話你係錯?害咗佢?唔係架嘛 所以問題唔係出喺你度

最後,希望樓主你釋懷 自責同後悔係正常心理現象 呢一刻可以我地講咩都改變唔到你既諗法 你可以做既野係做多啲野令自己分心 休息下
證明佢真係有病
不過都祝佢幸福既
好多都只不過性格臭格同自私就用情緒病做擋箭牌
@任性工作者
都係安慰下自己
咁似係14樓講既第二種
2. 今次就xxx下次可以黎個yyy,佢話我最好其實只係當我傻仔
我發現我對佢既愛已經係一瞬間消失曬
完全明白呢個感受
我同ex兩年
有日開始小講野 已經feel到有野
最後大家都話分手
分完唔夠一個月話重新開始
之後 知佢個陣 鐘意左另一個人
但最後條仔對佢無feel
我只不過係佢埋單工具
然後即刻bye

樓主唔需要太自責
思覺失調有幻覺就睇醫生啦
個個都話情緒病,其實入面8,9成都係中2病係度叫春
咪臭係 佢老公似係驚如果拒絕呢d癲雞會有後果
一陣條女癲起上黎去搞自己老豆老母或者去佢屋企門口自殺
其實呢個年頭
香港仲有邊個係 100% 冇情緒問題?
原生家庭有問題嘅一大堆

作為伴侶的確唔好受
唔應該為對方情緒負責或take it personally

當然我都覺得
情緒病患老要學識做一個情緒穩定嘅人
食藥又好 見輔導認識自己又好

今次係你ex gf嘅resilience唔夠
頂唔順去咗揀死 ....
幫樓主理清下個事實啦。樓主條女話想分開一段時間個陣其實已經有仔追緊,佢心動咗,所以先話同你分開其實係想食下新仔,話唔鍾意條仔個d係用黎氹住樓主嘅大話黎,到食完新仔玩完就搵返樓主接盤。
樓主明知自己都有d責任, 出個post想人話唔關佢事等自己心安d...
就算講到佢今日唔出事第日都會出事都好, 今次出事既導火線始終係樓主
其實成個post講你呢啲論調嘅人睇落重有問題過你口中所謂「癲」嘅人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞