ex前日自殺……

1001 回覆
4952 Like 161 Dislike
另一半有Bipolar話冇忍都係呃鳩你姐
仲話互相包容年中幾多人好似你諗到咁簡單 最後幫唔到人之餘仲加重人病情走撚咗去

我冇否認過位絲打男朋友心臟強大到不得了 係真愛
但你依類人諗到陪病者咁簡單 如果你係有病 你另一半為你付出咁多都比你睇輕哂真係慘到仆街
其實最慘唔係另一半
有仔女既 最慘一定係d仔女
唔洗同條友解釋咁多
到佢有事時就會明點解會無人想幫佢
佢就係造就呢啲負面stereotypes 嘅撚樣,會有日自食其果

不過認真的,情緒無問題都唔會上嚟連登好似狗吠咁去攻擊人,佢未意識到姐
可能係自己project緊

另外好鄧你開心
唔係你嘅錯
屌 一路睇你講仲以為佢死咗
得罪講句 條女臭雞黎
你而家首先要改變自己個心態 唔好再心軟佢 自殺死點都唔關你事 你先係受傷害嗰個 情緒病唔係大曬
旭啲就分手試新野傷害你 仲諗住自殺死咗畀成世陰影你
原本仲覺得好可惜 佢死咗你就永遠都冇機會屌柒佢 咁成件事就停留咗佢以為你出軌
你而家最重要嘅係硬起個心腸 喺佢下次搵你嘅時候即刻同佢講你條臭雞上次飲醉咗講咗畀我聽你分手嗰陣做過啲乜啦 最緊要決絕啲同埋澄清返你冇出軌 你先係受傷害果個 唔好畀佢情緒病發作然後搶曬fo以為自己係受害者
點解你嘅經歷可以用嚟解釋人哋嘅經歷?

我又可唔可以話你郁啲話人「你真係有病」呢點,去質疑你同另一半嘅「理性溝通」唔係完全冇過分嘅感情宣洩,所以你哋段感情先要「忍」?(冇話我有理由噉推斷)
情緒病人唔可怕
可怕既係自私既人
用自己既情緒去勒索人地
要人地同你一齊suffer
同呢d咁自私既人一齊 就算結到婚
永遠都只係佢生活中既npc
要無限奉獻去令到佢心情冇咁唔愉快
你心很累 或者做得唔夠完美
令到佢心情唔好 又會係你錯

利申 曾經都有過情緒病 個時都有人追
但冇接受到 自己都搞唔掂自己 廢時搞到人
Ching唔好咁容易將病、病徵同純粹行為表現/情感宣洩拉上關係先
你接受唔到咪行遠啲囉,過嚟吠人都有?
你有冇見醫生?
見嘅時候有冇見醫生?
有嘅話,醫生一定有叫另一半要「包容」啲、溝通多啲
我以過來人身份講,好聽叫包容,唔啱聽咪叫忍囉
我係睇唔過眼你唔識感恩,竟然覺得另一半冇忍你

另外,上面位巴打咁撚有邏輯,你同個有情緒病嘅人一齊未?
我講嘅係好基本嘅嘢,都可以話係套個人經歷喺其他人身上
真係救命,你哋鍾意圍爐就繼續啦
佢撩你做都唔想你就原諒自己啦 你已經對佢絕左望 你無錯
見嘅時候有冇帶另一半見醫生*
其實好難唔拉上關係
醫生都係根據行為表現黎做評估

我只係想講可能佢依家MOOD SWING係咁
佢SWING去DEPRESS個陣 可能講既野係180度轉變
其實我覺得你唔好入咁多呢D容易TRIGGER MOOD SWING既POST
你同佢嘈咁耐都唔會有咩結果
你都冇必要一定要證明比佢睇D咩
我本來對嗰位絲打頭一個comment係完全冇特別感想
直到見到佢覆人時候嘅語氣
一有人講條仔慘 佢就即刻話談婚論嫁啦喎 你地唔抵得我有人陪?
成個感覺就係佢好自豪有個人比佢食住咁款
仲要之後話條仔完全唔洗忍佢
如果你同位絲打一樣都係有病 希望你都唔好用「人人都有缺陷 依啲係互相包容㗎姐」嘅心態對你另一半
冇人叫你要好自卑 但你都要有同理心 明白陪病者付出嘅心力係比一般人拍拖多好多倍
仲陪緊喺你身邊嘅話要識珍惜 冇嘢係必然
唔理醫生點講,要包容(忍)、要溝通就不論對象有冇情緒問題都要㗎啦
我知你指嘅「容忍」可以真係好唔好受,我亦唔會否認你心理上經歷同承受咗好多,但畢竟你經歷還你經歷,人哋經歷還人哋經歷,唔需要你「百分百」信人哋講緊嘢,但你又有冇理由人哋講點樣點樣你唔信,反而用自己經歷套落人哋狀況度?我相信呢個post絕大部分對於情緒病(人)嘅「理解」唔係建基於「足夠」嘅sample size,甚至我好懷疑佢哋點樣分析嗰啲經歷去得出結論𠻹。

同埋我只可以講,我曾經嘅另一半當中包括「正常健康」心理狀況嘅,亦有情緒病患者,而我或多或少都明白你所謂嘅「包容」;我(好耐之前)係讀psychology嘅,或者我對情緒病患嘅理解未去到非常片面而唔可取。

最後,唔係個個醫生都(只)會講你提及嗰堆說話;我諗比較好嘅醫生都會喺見面時關注另一半嘅心理健康。
所以樓主個ex係抵死
其實人與人之間既相處好多時有係靠濾鏡
有時候就係一啲好少既事一瞬間對果個人失望
而樓主破濾鏡果刻咁啱係ex 無心果句咋嘛
假設樓主所講既都係事實冇隱瞞
樓主個ex 自殺只係佢個人選擇
樓主都唔好太過自責同介懷
人總要向前看
每個人係對人負責之前
應該先向自己負責
好老實講
唔係一嚟就要ban情緒病嘅人,如果個社會開放啲接受佢哋,佢哋會主動求醫嘅機會都大啲,唔會再覺得羞恥而要摺埋一邊,理解到自己嘅行為對身邊人嘅影響

大家屌緊同有偏見嘅都係一班有嚴重情緒問題都唔肯正視唔肯求醫,將啲問題賴落身邊嘅人發洩喺人哋身上,甚至用情緒勒索,造就成身邊人要「忍」嘅現象

有睇專業人士,有積極令自己好返嘅人都唔應該混為一談
佢哋學咗好多coping skills咪一樣可以正常生活正常社交,發作時都有一套response,可以好快咁離開一啲負面情緒,咁當然呢啲係要不停學習,唔係一學就做到
連自己都幫唔到自己嘅人,你又點幫到佢
有情緒困擾又積極面對問題嘅人係好適合做朋友做情人
情緒勒索嘅無論男女無論有冇病,都要即刻遠離
我就咁睇冇咩問題,為自己發聲好正常,唔通俾人鬧唔洗還擊?

至於你就咩都先入為主,仲要以為埋我有情緒病

我純粹就係睇唔過眼你judge人judge到咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞