【系列終章】《末日後的那些人》 世界已然終結,我們卻未知何謂活著

888 回覆
39 Like 5 Dislike
放到800年已經想像中長
當初應該加多少少普通人嘅位置,揀無乜地位但有才能嘅人先啱,揀啲做唔到野嘅二世祖,不如揀爆爆哥依啲,起碼係爆炸專業級,啲二世祖可能少一個位都比屋企放棄咗。
基本上無人會理
其實冇得揀,你估啲有錢人唔會盡量揀多啲自己人入去?
地位最高最有錢個級就有得上曬啫,中間個啲政府大鳩佢地就唔敢嘈,好似阿凱咁都無位坐,只係唔會分位比無地位窮撚。
嚴格嚟講就係選擇錯誤,先會得出剩返幾百年就人類收皮嘅結果
阿當都唔係人
「請稍等。」

秘書姐姐拉上門,我和爸爸坐到一個類似會議室的房間中,落地大玻璃使我們可以鳥瞰大半個方舟城,米寧雕像,方舟廣場,維多利亞大街,方舟城變得如積木一樣迷你盡收眼底,甚至連邊陲地帶的登月梭發射基地也能看到濃煙滾滾,大概又有某艘登月梭正準備升空。

連宇宙也能橫渡了,上月球就和以前去長洲那樣簡單吧。

這片美景,顯得走廊玻璃對面大堂中央的末日倒數特別刺眼。

距離世界末日:803年179日

「……」我爸看著那倒數也若有所思,希望別刺激到他。

按阿當的說法,現時於新地球再次崛起的人類文明依然搖搖欲墜,它會實時計算,評估文明安全度,並推算世界末日來臨的日子,而阿當的任務就是不斷把這末日倒數推後。這倒數是在說如果我們甚麼也不做,甚麼也不去改變,按現有制度繼續走下去,這新地球上的文明就是會於803年後毀滅。

相同的裝置於方舟廣場也有一個,用意是提醒所有人眼前的烏托邦並非永恆,除了珍惜,更加要提防文明癌的威脅。

「啪~」

我按下牆上的輕觸屏幕,玻璃變成黑色磨砂,倒映著我爸的影子。

用意,當然就是不想他一直盯著外頭的末日倒數看。

同一時間走廊響起有規律而沉重的腳步聲,接著秘書姐姐再次打開大門,一個拿著一把木刀的男人走進來,裝上穿著普通的深藍色西裝,但胸前別著的分別是星衛局與星軍的盾徽。

「阿平,要你等,唔好意思。」

他嘴上這樣說,但臉上沒有一絲真的不好意思的表情。

「唔緊要,我同莉莉都係岩岩到。」我爸站起來說,「莉莉,呢位係文凌雲將軍,星衛局星軍既總司令。」

也就是總統之下,便是星衛局局長,局長下面就是這人。

真的有夠份量。

「尋日就係佢出左少少力,幫你說服個個人既家長唔追究你。」

「…唔該你,文將軍。」

老實說,我說出文將軍這三個字時還是有點遲疑,因為眼前這人沒有一絲將軍的樣子。

一般來說將軍都是梳平頭,整條手臂都是紋身,古銅膚色,臉上有幾道疤,戴著墨鏡叼著雪茄拿著機關槍的那種硬漢吧—至少貝兒姐姐說的那些故事中將軍都是長這樣。

但眼前的文將軍官仔骨骨,西裝畢直,帶著金絲眼鏡,連頭也梳得油亮,這…真的是將軍吧。

「唔使客氣,莉莉。」文將軍點點頭,「只係一個電話,幫到你就好,當然我有向總統報告。」

「……」我不知怎樣回話,我的事竟然直接報告給總統了?

「唔好意思,莉莉佢係咁,係有少少怕生。」

「無妨,莉莉,我幫你個時係唔講求報酬,當我確認你無事後,我先向你爸爸提出想見一見你既意願,亦有交代原因,阿平亦話要同你媽咪商量,好在最後我都見到你。」

「咁點解…想見我?」

「我有個提案,不過…」文將軍斜眼望向爸爸,言下之意當然是要他避席。

「唔緊要,我出去等你地,唔該晒你,二號。」

「喂,我唔用呢個名好耐喇,文雀。」

我爸只是笑笑便走了出去。

「坐,莉莉。」

我和他坐在會議桌的一個角落,整個氣氛突然變得好像甚麼面試似的。

「我睇過你既資料同背景,你似乎唔太適合傳統學校,黎左兩年亦未融入到係咪?你呢身校服…裙改短左,襪改長左,鞋加左踭,睇黎你老師都放棄。」他打量我說。

「嗯,我唔理佢地。」

「你下年升中四?」

「係。」

「我地…有個新計劃,目標係由細培育軍隊既人才,所以想邀請你中四開始轉黎我地星衛局既軍校開始就讀中四,之後就係中五,中六,然後四年大學既一條龍升學。」文將軍一邊說一邊雙眼在空中左看右看,應該是在操作著只有他才看得到的AR介面。

「軍校…?」

「無錯,四年大學畢業後,你就可以直接加入我既星軍,為保衛行星效力,你覺得點?」

「無興趣,我連普通學校既紀律都唔想守。」

「呢個計劃之所以叫新計劃,就係佢同傳統軍校唔同,我地唔太重視紀律,而係想你地忠於自己地咁為方舟城效力,保護所有人既日常,改制服?無問題,遲到早退都無問題,只要你完成到任務就可以。」

這倒有點意思,難怪說可能適合我。

「有興趣?」

「…少少。」我的確心動了。

「咁就好,但係我都要考考你對新地球既認識,始終你唔係係方舟城土生土長。」

「依加真係面試?」

「你當係,但唔使緊張,只係普通地問問。」

「我盡力。」

文將軍點點頭:「三階市民係邊三階?」

「所有人都係第一階,可以領取基本生活月費,有基本市民權;而只要去工作或者讀書,每日工時上限四小時,每周工作日上限四日,就可以領取一點五倍既每月生活費,而專業人士或者營運者,每月可以領取一點七五倍既每月生活費。」

「幾好…歧種人係點黎?」

「歧種人來自其他方舟,佢地本身都係逃離舊地球既人類,但係因為放棄及拒絕阿當既帶領,於是文明再次步上舊地球既後塵,環境被嚴重破壞,核子戰爭引致末日等等…失去家園既佢地開始對繁榮既方舟城852虎視眈眈,企圖入侵並佔領我地既家園。」

「睇黎你返學都真係有聽書。」文將軍點點頭。

「咁我係pass左面試?」

「畢竟你都只係係方舟城生活左兩年,唔可以要求太高。」文將軍笑一笑,卻沒有回答我的問題。

然後話鋒一轉。

「你覺得星軍係負責咩?」

「太空作戰。」

海陸空三軍,與負責太空作戰的星軍,正是星衛局旗下的四大部隊。

「的確,星軍負責太空作戰,特別係對付歧種人,但畢竟唔係日日有歧種人試圖空降,所以除此之外我地仲有任務…比較低調既任務。」

「低調任務…?」

「我去個廁所先再返黎同你解釋。」文將軍突然用一個超唐突的藉口離場,他站起來後馬上秘書姐姐幫他開門然後又帶上,接著我才發現他剛剛拿在手上那格格不入的木刀正放在桌子上。

正當我還未搞清楚甚麼事,突然燈光熄滅,接著「砰砰砰砰」四聲,四個穿著護甲的人從假天花垂降下來,手上的電筒在黑暗中照向我從四個方向把我包圍,腰上還繫著垂降而下的繩子。

「莉莉,楊,勒菲弗爾,我地係黎攞你命!」

這是甚麼中學話劇社的九流劇情?他們認真的嗎?

不過既然文將軍你想這樣玩的話—

拔刀。
二號本身係邊個係咪保護楊芷欣
已經唔記得咗
即使你有建造方舟相關方面既技能
都係要靠人脈的
就同普通社會一樣
方舟就係用社會地位黎衡量一個人既存在價值
齊老大四大頭馬
二號,文書型,個時係公務員
專幫楊芷欣收拾殘局同打關係摸底之類
所以咪咁多人有能力但無位上
我講方舟啫
所以就得800年貨仔
ai嚟啫
1號先係欣欣條仔
係咪有個零號?錘妹?
錘妹係0號
零係錘妹
一係楚思洛 楊芷欣男朋友
二上面出咗
三係言寄葉師父 係win訓練人
話時話 錘妹都上咗方舟 會唔會出場?
唔係香咗咩
唔係揼咗爆爆哥 比許少傑打 之後舜兒同三號救咗佢?
幫齊老大做野有得上船,係一號掛住溝女變咗無得上
留名支持

香嘅係傻釘有啲亂 sorry
一號唔係俾楊子平推上去?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞