【系列終章】《末日後的那些人》 世界已然終結,我們卻未知何謂活著

888 回覆
39 Like 5 Dislike
莉莉沉船了
白虎 朱雀部隊:本身都無乜戲份就收咗皮,連寫歧種人都係寫玄武部隊
「係。」阿當直認不緯,「佢地從來唔會有機會傷到你地,我限制左佢地既科技水平,係歧種人母艦內,佢地身上既動力外骨骼會因為接收住信號保持待機,除左離開艙內既個11個。」

明明接收住待機信號,點解果11件歧種人會走左出來?
係亞當特登放佢地出來,反正就算唔放佢都知莉莉會入去船艙調查,倒不如俾莉莉親眼睇晒個真相?

資訊太少冇乜得推論。
BTW 今日冇文,樓主可唔可以答埋呢個?
CHATGPT既本體「GPT」已經出左第四代, 叫「GPT-4」
佢有幾聰明呢?

例如,GPT-4 在模擬律師考試的成績在考生中排名前 10% 左右,在 SAT 閱讀考試中排名前 7% 左右,在 SAT 數學考試中排名前 11% 左右。

咁佢有咩問題呢?

該模型仍然有“幻覺”或編造事實的問題,並且在事實方面也不一定總是可靠的,“它傾向於堅持認為它是正確的,即使它錯了”。OpenAI 表示,GPT-4 正在努力解決其侷限性,例如社會偏見、幻覺和對抗性提示。

報導原文:https://www.techbang.com/posts/104653-openai-officially-launched-gpt-4-large-language-model-chatgpt
莉莉同亞當啲互動好正
莉莉都有 PTSD
不過冇文雀咁嚴重
新地球嘅小朋友竟然識噴火龍,應該話去到新地球都整返噴火龍出嚟比小朋友睇?
主席,規程問題
樓主,設定問題:
1. 楊子平、言寄葉、楊芷欣同一號而家分別幾多歲(純粹想知多啲可以腦內補完佢地有幾老,睇得投入啲)?
2. 楊芷欣到左新地球之後用左幾多年先發明到時光機救返楊子平一家(佢救楊子平果陣楊子平唔認得佢)?
3. 新地球係一到左就即刻大家落船定係亞當要搞啲 Terraforming 先住得人?如果有,搞左幾耐?
又係時候總結下之前有咩伏筆埋落未解
驚樓主自己都唔記得 大家可以睇得爽啲
之前樓主答左果啲我照 quote 番大家可以一次過見到,追問同新發現嘅伏筆會用紅字方便樓主見到。

正篇:
1. 打完赤柱之後,有暗示莉莉個預言能力似乎可以再次被激發
樓主回覆:
我無野講

2. 文雀一家被時光機救出之後,有暗示莉莉係「座標」(原文好似係:「楊子平、言寄葉同埋『座標』)
樓主回覆:
的確,莉莉於彩虹計劃中被稱為「座標」

但係冇再提供任何資訊
呢個應該同第 4 點有關係,所以我唔追問啦。

方舟爭奪戰:
3. 錘妹同歐舜兒愛到要生要死,但係錘妹就咁掉低佢自己上方舟?
樓主回覆:
舜兒要陪家姐

4. 結局後續,新地球有個聽證會調查楊芷欣,點解咁多重要嘅人唔救,淨係救佢阿哥一家。當時到底文雀有冇爆到末日真相出來?
故事而家進度係彩虹橋計劃已經完結,即係個聽證會已經完左(所以楊芷欣咁得閒)。如果爆左出來佢地應該冇咁自由自在,如果冇爆咁楊芷欣點甩身?
樓主回覆:
我無野講

5. 零號、一號(原本)、二號都有登艦權,點解三號冇?
樓主回覆:
三號既長處係「訓練」,佢的確無登艦權,亦唔會要

6. 絢香、偵探同「空白的93日」
樓主回覆:
我係有諗呢93日啦,但寫埋呢個先

即係暗示今個故唔會有關於呢件事,會另外開個故?
7. 明明之前叫開「小莉」,點解而家改口叫「莉莉」(呢個感覺唔太重要
樓主回覆:
唔重要,但會交代,你當莉莉大個女唔想俾人叫乳名就好

結果原來係莉莉都有 PTSD 唔想俾人叫小莉, 因為佢會諗番起赤柱啲事。
8. 沉船之前到底楊芷欣同英英講左乜野?英英到底係咪因為知道真相而自殺?

新故:
9. 莉莉親生父母到底是否在生?正故有冇提過佢地死左?
樓主回覆:
冇講過的

咁佢地有冇上到方舟?定係同呢個故冇關係?
10.
「係。」阿當直認不緯,「佢地從來唔會有機會傷到你地,我限制左佢地既科技水平,係歧種人母艦內,佢地身上既動力外骨骼會因為接收住信號保持待機,除左離開艙內既個11個。」

明明接收住待機信號,點解果11件歧種人會走左出來?
係亞當特登放佢地出來,反正就算唔放佢都知莉莉會入去船艙調查,倒不如俾莉莉親眼睇晒個真相?

希望樓主得閒可以解答下,當然劇透嘅你會答「我冇野講」架啦
聽日答問題
甜到
咁快答咗你一條問題
莉莉好主動哦
莉莉太勁普通人我諗佢眼尾都唔會瞄一下,更何況而家 852 同佢咁上下年紀嘅都係啲二世祖,佢直頭睇佢地唔起。

老豆係堂堂文雀連星軍師令都要俾面佢。
老母同姑丈都係末日一騎當千嘅猛將。
姑姐係頂尖科學家,時光機發明人,末日果陣做過許少傑軍師贏過兩場以弱勝強嘅大戰。
師傅係絢香,學識燕返得十幾歲都可以用條法包就打到人豬頭咁、兼且冇預備下秒殺四個星軍教官。大學做學霸一 grad 就係星軍精銳部隊副隊長。

身邊啲人粒粒皆星,佢自己又勁撚到開外掛咁唔係亞當都應該冇乜人襯得起佢
問題1:

楊子平:36歲
言寄葉:31歲
莉莉:22歲
楊芷欣:32+3000歲
楚思洛:37+3000歲

問題2:物理時間11年(詳見 《末日後的那些人》— 前奏:渡過彩虹之橋而來)

問題3:按末日博物館介紹,到達新地球後亞當有進行前期工作,完成基建先放人出方舟,至於準確時間唔重要
6:空白的93日如果講會開新故,睇下到時點先,好多故排緊隊,都寫左幾年末日系列,可能要抖抖,當然我係好想寫絢香既故事,但呢個故重點唔會涉及到個93日

8:我無野講

10:我無野講

始終唔係揭尾故,唔應該由讀者提問我回答去交代劇情
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞