【系列終章】《末日後的那些人》 世界已然終結,我們卻未知何謂活著

888 回覆
39 Like 5 Dislike
睇完前傳
明明知道文雀一家末日會係邊,但係點解仲要搵莉莉做坐標?
點解咁 specific 一定要係莉莉?
同佢有預視能力有關?

另外,楊芷欣同楚思洛呢單野玩到咁大都甩到身 好期待佢地點玩法
會講的
仲有9日先有文
得返九日趕Deadline
仔細諗下:

黎爾明明話自己已經完成任務,淨係想同米寧一齊平平靜靜咁過埋下半世,咁點解佢要取代亞當?
就咁作為一個普通人復活,然後叫亞當幫手搵米寧咁咪仲方便?

同埋黎爾而家啱啱復活唔慣所以用唔到全個 852 啲科技去搵米寧,咁抖返三兩日先搵唔得?結果放晒一堆人入來主機群搞到越來越多人知道真相。
思路正確
某個角色「講緊咩」同「想做咩」配唔配合
合唔合理, 都係今個故大家值得細嚼既地方黎
加油呀
頂住呀
我諗你呢個答案即係「我冇嘢講」啦
更新一下近況

Deadline已經見到終點,但如無意外係趕唔切4月30日,所以可能要再搞到個兩三日咁

換句話說,可以預計5月上旬左右,主連載就會回復,到時會同大家講,亦會出預告,再次萬分感謝大家支持同等待

Patreon 5月亦會再次啟動,包括開咪同副連載,副連載亦會出預告

結論

五月頭: Deadline補時階段
都係五月頭:《末日後的那些人》第二季預告
五月頭~五月中:《末日後的那些人》第二季開幕
五月中:Patreon 開咪重新啟動
五月中:Patreon 副連載預告
五月尾:Patreon 副連載免費第一篇
六月:Patreon 副連載啟動

多謝大家,萬分感謝
五月頭啦
屌㩒錯不推文
自膠

BTW 呢個故完左係咪到返魔法師
如無意外忙多一日
諗緊
我想係,但魔法師3我梗係諗左個標題, 實話實說
支持冷面仔
推下po
Deadline已交

《末日後的那些人》
第二季
即將開幕

恭喜晒
聽日預告, 預計下星期重新開始連載
仲有少少手尾要執
終於再開
無法理解。

我始終無法理解啊,米寧。

明明是大人們的戰爭把你的家園摧毀;明明是那兩個禽獸把你的人生摧毀;明明是那群叛軍把你的生命摧毀……

明明世界對你如此殘酷,你為甚麼要我保護它?

明明人類如此扭曲醜惡,你為甚麼要我保護它?

無法理解。

我始終無法理解啊,米寧。

======
陳立正.系列終章
======

「你…你叫咩名?」

莉莉不敢相信眼前的畫面。

「米…米寧。」少女回答,「米寧.尼曼雅。」

一開始她還以為是方舟廣場的雕像活過來了,但是眼前無疑就是米寧,於三千年前已死去的米寧.尼曼雅正在眼前。

「黎爾,我搵到佢。」

理想之邦,方舟之都,於那天台死去的少年與少女於遙遠的星空下重逢。越過無數悲劇,少年終於實現了自己的承諾,再次回到少女的身邊,完成救世/滅世計劃的他就會這樣與本應死去的她渡過餘生……

莉莉是這樣想的。

「咁樣唔合理。」

「咦?」

「咁樣諗,阿當…唔係,黎爾既講法都唔合理,佢講既事同佢做緊既事根本唔一致…應該話…應該話甚至係相反!」

可別忘記了。

連聚集曠世天才們的先驅會,也全滅於黎爾手上。

======
救世夙願,在此化作●●
======

「繼續向上飛喇,莉莉!!」

引擎咆吼,少女咆哮。

「就好似個日,個個男人,個個捨身飛向方舟既男人一樣!!」

來自過去的意志,鑄造通向未來道路;

眼前已經沒有活路,身後亦沒有退路。

此時此地—所有宿命,所有決意,所有遺憾,所有願意—交錯於此時此地。

「呢個就係我既真正目標,呢個就係世界既真相,係我不惜犧牲一切,係我殺死一切都要實現既全人類拯救計劃!!如果你要否定我既話—!!」

他靈魂的火焰已然焚燒了千年之久。

「—就同我使出全力去回應!!去展示你既存在意義!!去證明你既存在價值!!去裁定你既存在方式喇!!莉莉.楊.勒菲弗爾!!」

第二季
五月十一日.連載再開

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞