【系列終章】《末日後的那些人》 世界已然終結,我們卻未知何謂活著

888 回覆
39 Like 5 Dislike
是日爆文,然後有事宣佈
姑姐於陽台的風中沉默了良久。

「莉莉…我地每一個都經歷過世界末日係咪?特別係你地三個。」姑姐說,「對人類史黎講,對我地每一個人黎講,世界末日都係史上最重要既事件係咪?」

「咁梗係。」我一邊苦笑一邊偷偷使出無聲步,緩緩走近姑姐。

「…世界末日係你眼中,係天災定人禍?」

「咁當然係天災。」我說,「始終係無法攔截既小行星飛向舊地球。」

「……」姑姐卻沒回答。

「唔係…咩?」

當我這樣說著的時候,爸爸與媽媽也無聲無色地出現在我身邊,二人都使著文雀殺法的無聲步。

「我本來都以為係。」姑姐說,「直到佢同我講左…世界末日既真相。」

爸爸的臉突然刷一下變成慘白。

「人造天罰,小行星牽引波束,先驅會…」姑姐回首看著爸爸說,「其他人唔係因為世界末日而死,而係被謀殺…人類史上,最大型,最徹底既謀殺!連我都…!」

「到底佢係指邊個?!」我氣急敗壞地說,「我根本唔明你地講緊咩!」

「莉莉,你變成孤兒,你父母死係方舟上面,你同你既同學被個個變態神父搞,全部唔係因為咩天災,而係人為造成!你明唔明?!點解舊地球班政府有所謂黑科技去建造方舟,但無黑科技擊毀粒小行星?!」

「速度太快啊!博物館有寫!」

「擊毀小行星點可能難過建造方舟?!仲要阻止上唔到既人搶方舟!全世界連一樣對小行星兵器都無出現過!」姑姐激動地說。

「咁,咁…咁唔末日都末日左,又唔係爸爸造成既,你發我地脾氣做咩啫!」

「……我知…只係,只係,我只係…」姑姐抱著膝哭道,「只係原來我地唔係因為唔好彩,活係末日之下…而係有人一手促成,而係佢一手促成…!我…竟然會…」

本來,末日是超特大災難而已。

怪不得誰,怪不得誰,除了一些本身有宗教的人怪罪於自己信奉的神明捨棄了世人外,我們怪不得誰。

但姑姐卻說,這是人禍,是有人故意造成世界末日。

這樣子便完全不是同一回事了。

這是人類史上最嚴重的犯罪,擊墜了一整個文明,殘殺了數以十億計的人類。

犯人嗎?恐怕已不能這樣形容。

—魔王。

只有「魔王」二字可以形容這人了。

但是更加叫我感到如被扔到冰水中抖震顫慄的是魔王既然存在,既然是一個人,那麼如果有爪牙登上了方舟並潛入方舟城852,甚至乎說魔王本人就在方舟城852的話…!

「姑姐,你知道左幾多,你一定要同我講!有幾詳細講幾詳細!」

不對。

姑姐本來是不知道所謂的末日真相的,至少她前來主機群重啟阿當前,她還是不知道的。而在她啟動後,某東西影響了她,告訴了她末日的真相,使她受到了這樣的打擊。

而那東西,恐怕還在這兒。

「阿哥佢…早就知道世界末日既來龍去脈。」姑姐指著爸爸說,「要知既話,你問佢。」

「……」爸爸一面鐵青,不發一言。

就在這兒,媽媽挺身而出了。

「阿平亦有同我講。」媽媽牽起爸爸的手說,「而我同佢既共識係講出黎對方舟城,對呢個難得重新建立既文明黎講…只有壞處,無好處,所以你地唔好怪你哥哥,怪你爸爸,要怪就怪埋我。」

我搖頭說:「媽咪,我唔係要怪任何人,而係我擔心…」

就直說了吧。

「我擔心個個毀滅地球既魔王,仲係度!」

「無可能。」爸爸搖頭說,「黎爾已經死左係瑞士既先驅會地下總部,當年…阿當有同我講過。」

但阿當之中的後門程式怎樣解釋?

「沙喀」一下腳步聲傳入我們四人耳中。

經歷過末日世界的我們感官都格外敏銳,所以我們通通都望向聲音的來源—位於主機群的主機塔深處。

「莉莉.楊.勒菲弗爾。」

「楊子平。」

「言寄葉。」

我,爸爸,媽媽三個人的名字被一把男聲讀出。

「爸爸,媽咪,企我後面。」

我走出兩步,然後拔出身上的軍用太刀,這不是斬機刀,而是軍用的合金武士刀,適合我想留活口,或是身邊環境不能使用斬機刀時使用。

「我等左你地好耐,實在太耐…啊啊,原來已經過左…幾千年。」

於主機塔的深處,陰影之中,一個人形正站在那兒向我們說話。他身上穿著一件簡單的白色長袍,長袍手腳位置簡單地裁開了一個叉,好讓手腳能伸出活動。他赤裸雙腳,正緩緩地向我們走著,但是不知甚麼原因他的速度奇慢無比,所以只是緩緩地從主機塔之間向我們步近。

「你係咩人!」

「…我聽到你講,莉莉,你都想知道末日既真相係唔係?」他說,「放心,我岩岩醒返,連路都未行到,就等我略略講一講我既故事。

接著是那段往日。

少年與少女於藍天下相遇。

少年與少女於破曉下訣別。

歷盡於錐心之痛的少年,卻被她下了不準自殺,保護世界,阻止悲劇的殘酷詛咒。一夜白髮的少年窮盡畢生力氣,統合了所有人道主義者和救濟組織,試圖拯救每一個需要救助的人,試圖扭轉每一場悲劇—

卻因為用盡全力,才發現自己根本無能為力。

正因為用盡全力,才發現自己根本沒法到達「正確答案」

然而,這時先驅會的賢者們找上了他,希望始終守護著人道的他可以為人類把關,為未來把關。

結果促成的卻是世界末日。

「所以!你…你…係…」

因為震驚,我幾乎沒法說話。

因為震驚,爸爸喉間只剩下「咔咔」的怪聲。

因為震驚,媽媽還是奮力地擋在爸爸面前。

「你地三個人係特別既,你地係末日世界之中穿越過黎,啊啊,的確,的確我需要既人就係你地三個。既然係咁,當然要自我介紹一下。」

男子滿頭白髮。

「我個名係黎爾。」

就係咁
因為之後2星期都要趕Deadline
我意識到如果都係咁樣2邊一齊搞
好大機會就係2邊都搞唔掂
尤其係咁, 我只好忍痛暫停主連載2星期左右
專心搞好個單野
我從未試過主連載中斷
連當年三次入醫院都繼續寫
因為呢單野真心前所未見
好對唔住大家, 今晚都3倍出左文, 如果出1日停2日都個幾星期既量係度
希望大家2星期後唔好忘記個故

為左補償返大家
末日後的那些人既前奏「渡過彩虹之橋而來」
會係聽日開始於PENANA上暫時免費閱讀
直到主連載重新開始後先會收返埋

再一次多謝大家支持同體諒, 我地5月再見
不過都係會覆留言的
一黎啦, 始終有D 唔想莉莉自己一個人俾人利用完後咁孤令令死
二黎佢真係有PTSD 就好像一個精神有病既人, 佢會間歇性發癲但又可唔可以同時真心愛住佢屋企人咁
計殺人數的確係
但要以弱勝強以少勝多, 係要D犧牲
黎爾取代阿當個過程,械人係原指令都只會繼續企,如果只係想搵米寧,點解械人會判斷方舟廣場有危險而集結?啲械人點睇都唔識搵人
文雀之前有同亞當傾過末日真相
點解亞當要同佢傾?仲要爆埋黎爾同先驅會啲野俾佢知?
絕對支持你集中力量辦大事
咁亞當去咗邊?
應該個故冇講到
亞當要同佢傾,我估係因為亞當知道只有文雀、言寄葉佢哋有資格同實力去知道哩啲嘢
每日一推

但佢喺份冇扔上星之曙光嘅文件到知個真相
個故冇講到 vs 未講到

印像中 之前啲預告有提過 法庭Judge呀妹個時 佢9up左文雀知啲野 應該係個時同阿當講左知道小行星嘅真相

但依家未回憶返個時
末日後的那些人既前奏「渡過彩虹之橋而來」
會係聽日開始於PENANA上暫時免費閱讀

搵唔到,有冇 link
你啱

有冇人可以打暈我到五月有故先醒
問得好
安全模式中,要有阿爾法權限
我無野講
多謝
你連魔法師都睇埋真係無計
lm
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞