韓國文化已經超越日本?台灣大量網民:只有傻子才會認為韓國文化在世界流行,日本始終no.1!

1001 回覆
470 Like 45 Dislike
其實得音樂係
音樂以外既野無乜野全球韓流

特別電影最明顯
鬼佬中意日本文化多好多
好少話見咩荷里活片加韓國文化入去

韓國野食係外國亦唔hit
但就好Q多日本餐廳(雖然8成唔正宗)
每次睇d日韓之爭po就好好笑
撐日本既永遠係講日本N年前係幾輝煌 細細個睇咩大 但問佢近五年出左d咩就答唔出 然後屌韓國N年前我日本帝國果陣你仲食緊塞米咋

然後日本人自己都已經唔睇自己國內娛樂係d崇日毒撚仲係度死撐
無人話過韓國整體文化輸出勁過日本,但真係有某方面已經超越日本
我幾時講過?
台灣人有鬼國際視野, 想搵英文好少少都難
連非洲都睇kpop

班台灣人其實同陶傑一樣落伍
動畫遊戲比真人?
你不如拎電單車同貨車比,都係車啫
日本啲動畫漫畫開始唔掂喇

一係爛尾垃圾結局,一係全部玩哂家底血統

創作完全畀日本社會環境無形地控制,你都唔洗只意睇到成功推翻舊秩序建立新秩序既題材

h動已經玩完
av新法例玩完都係時間問題

影視劇又唔得

樣樣都衰弱緊

係得返game仲keep到
K-pop 啲女 跳舞係好睇啲 攝影師啲鏡頭捕捉 班女啲表情管理係正啲

日本女團有咩我就真係唔識 我嘅印象一班廿尻幾人
跳舞似做早操
諗到多一樣
電子野 三叔 LG都係全球韓流
咁你平時用咩search engine咁唔同?
邊有搬?我有講過?係就拎證據
米芝蓮係評個別餐廳嘅水準咋喎
咁電影韓國拎埋奧斯卡啦,仲係得鬼妹呀?
AKB之後好似都無出名了
你嘅外國係邊到?
咁你用單車同我用電單車比賽有無可比性呀?
唔好撚玩啦 崇日撚
你啲咩pkm anime去到外國
除左啲nerd邊個care呀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞