韓國文化已經超越日本?台灣大量網民:只有傻子才會認為韓國文化在世界流行,日本始終no.1!

1001 回覆
470 Like 45 Dislike
唔知喎 可能你可以去學下然後開返間 應該有得做
BTS同韓國邪教真係世界第一
紅白今年都唔夠人上要係請埋啲韓團坐陣
想唔認jpop人氣下滑都唔得啦
以前啲日文歌真係高質又好聽

根本崇日撚眼中韓劇仲係撞車生cancer
明明好睇過日劇N倍冇說教/嫁唔出/離婚/要結婚呢啲日劇每季都loop既題材
韓劇每季題材都好特別
講真而家連日本架妹自己都追韓星唔支持本土野

雖然韓國冇animate
但webtoon開始走向世界
韓團世巡去到歐美
武肺online concert日本呢段時間搞online既十隻手指數得晒

冇話邊個勁唔勁只係韓國人太識marketing
日本仲係老屎忽文化咩都唔變通
咪搞到越黎越比人取代

其實有晒證據韓國野係開始掘起而且越黎越國際化
點解啲崇日撚剩係可以自己鐘意架妹
話韓國明星假樣
架妹性格咪仲假
Same shit
港女鐘意oppa又唔gur
自己J 架妹av鐘意架妹又得
惡過狗
認同
日本市場大嘛 又近 韓國人學日文又易(有啲字發音一樣)
求其將啲韓文歌改做日文詞就可以當隻日專掠水
韓國啲宣傳係好刻意將自己包裝成全球領先 廣受歡迎咁
日本除左AV就係Sell Game同Anime
其餘既武士道、職人精神之類其實都係有限
雖然受眾唔少但係唔係大場面野

韓國就Sell K-pop、影視文化
相比起黎更上得大台見得人
韓國都因為K-pop係外交上有得著

飲食方面其實日本一定係勁啲
畢竟底縕同講究程度唔同
但係泡菜人參雞之類都唔差
只係相較起黎日本飲食係高啲

計國藉既話韓國男人係好過日本男人
雖然日本人既文化係好啲
但係韓國男人俾外國人感覺係硬過其他亞洲男人
Rooftop Korean自己查下就知
女性既話就平手
Asian Pussy係鬼佬既Tier0
你擺個中東或者菲律賓黎比都係咁上下
明明架妹最鐘意食洋腸
就算white trash都會狗衝
講崇洋架妹仲勁過港女
條友未住過外國一定唔知
東亞鬼地獄嚟最成功用得到美國cover得韓國
反攻到都係咁解
各有特色有咩好嘈
老實講,韓國文化出口包裝全球第一

之前睇到韓國文化又吐口水又撞人,第一下反應心諗真定假,再search下先知原來係真
日本自己已經太多野岩自己睇
對外國野都冇咩興趣
仲點諗住要輸出去國外
係時候召喚十幾年前篇舊文
8/9年前已經係咁講
親身經歷過,排隊打尖,同埋排隊逼到貼晒身;吐口水係女嘅都吐,好恐怖
可以迷到鬼妹,你join 唔join?
下點會
㗎妹依家已經係追bts玩抖陰 俾人侵略得好緊要啦喎
香港都被日本統治過,只不過時間短好多
內涵嘅嘢
無內涵嘅人點會明
其實你係日本去池袋新宿涉谷都好多煙產架仔會吐口水
之係相比韓國冇咁多咁解
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞