韓國文化已經超越日本?台灣大量網民:只有傻子才會認為韓國文化在世界流行,日本始終no.1!

1001 回覆
470 Like 45 Dislike
認同
次次有日韓比較post都會嘈交
啲話題來來去去都討論果啲,最後又冇結論

好似早幾個月先有個又係傾到爆post
建議留意多啲唔同既韓國音樂
日本食緊老本 韓國好多嘢都進步
你要一個無整開game 同一個有遊戲帝國比 你都傻既。

依家唔係話日本無人紅 ,blackpink係韓國代表。 係日本令唔到人出黎同blackpink鬥 。 同韓國拎唔到game出黎同日本鬥一樣 明未阿 ,下下比都要贏晒先叫贏咩。
唔單止泡國
泰國,越南,印度歌我都有留意喎
咁玻璃心做乜
韓國發展得好,偉大既祖國一樣可以
日本偶像、影視文化衰落係事實
但日本同美國似係佢哋會不斷出產到
龍珠、高達、爆旋陀螺、數碼暴龍、toy story、Elisa、marvel hero去影響世界幾代人
韓國只有偶像同某幾套電影有十年八載嘅影響力
英國為首嘅歐洲國家,1950年代已經陸續同台灣斷交
加拿大、意大利1970年斷交
日本1972年斷交
美國1979年斷交

韓國1992年斷交,遲英國42年、遲日本20年

結果當年台灣人仲要玩戰狼外交,狂屌韓國,同依家嘅支那口交部一樣,唔怪得變外交孤兒,零PR可言

段片頭45秒已經駁咗你頭一個觀點啦
好心睇完片先至噏過啦
有留意就唔會話韓國音樂得跳唱組合凸出啦
支那好多嘢都進步添
都叫有丫 算成功架啦
個時嘅中華民國同中共咪差唔多,反正都係閪出賣邊一面都無道德問題,咁點解唔同大個個合作,當年中共就算窮但佢地大人多,全球化下同佢合作實利益大好多
泡國驚比你想像中早起步
早起90年代末,2000年早期開始已經大力發展online驚,勁舞團,龍族,仙境傳說,大把市場賺過大錢

有十幾廿年時間,但近年越出越垃圾,無法從online驚中轉型至傳統console遊戲,轉型到相對近似既手機驚亦唔理想

講到底只為賺錢,太獨孤一味,個底培養唔到既結果

問你之前泡團代表作,你都未記得幾多首就係咁既原理
2012年嘅江南Style同隻濕鳩舞,過咗一年都已經無人提啦
d歌有幾舊呀?
我見佢條片就好新喇
但係佢俾d例子有冇邊首係近一兩年嘅
真心唔熟jpop
佢堆例子淨係識morning 娘同生物股長
市值排老任後面仲唔係好例子?
知唔知咩叫OLG?

同埋我無話gaming超越日本喎
市值排老任後面仲唔係好例子?
崇日撚全面進場
#889篇文畀嘅例子都有十幾廿年歷史啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞