韓國文化已經超越日本?台灣大量網民:只有傻子才會認為韓國文化在世界流行,日本始終no.1!

1001 回覆
470 Like 45 Dislike
日本j家特登請BTS編曲學刀群舞
你話日本十幾年前已經有
你唔知不如google下先,唔好係度死撐

日本傑尼斯的MV舞曲一向給人陽光輕鬆跳的感覺,不過疑似是不甘於人氣遭南韓團體蓋過,日本男團「Hey!Say!JUMP」,乾脆找來南韓「防彈少年團」的編舞大師操刀新MV,大跳激烈、整齊劃一高難度的「刀群舞」,讓所有團員累翻、苦不堪言,但其實最新MV發表看起來相當有氣勢,但有南韓網友酸這根本是90年代的南韓舞風。

▲日本男團Hey!Say!Jump大跳刀群舞。(圖/翻攝自網路)

日本傑尼斯人氣男團Hey!Say!JUMP強勢發行新專輯,團員們一身黑西裝,帥氣逼人!新曲《BANGER NIGHT》更是以舞蹈決勝負,激烈快速的舞步,閃電般的變換隊形,和以往的舞風大不相同,高難度的舞蹈動作讓團員們跳得氣喘如牛,山田涼介也累倒在地。原來近來日本傑尼斯人氣慘輸韓團Hey!Say!JUMP,乾脆請來防彈少年團編舞老師之一的孫承德為新曲舞蹈操刀,大跳刀群舞。

▲山田涼介累到倒在地上大喘。(圖/翻攝自vanetyrange33)

所謂刀群舞,顧名思義就是像刀一樣銳利的群舞,如刀劍快速飛舞,反覆練習才能達到同步整齊度。Hey!Say!JUMP15小時集訓大飆汗,讓一向輕鬆跳的傑尼斯花美男們苦不堪言。

▲Hey!Say!JUMP為新mv集訓練習大飆汗。(圖/翻攝自vanetyrange33)

對比先前拉衣袖、轉轉圈,多於手部的舞蹈動作,Hey!Say!JUMP新曲爆發力十足、滿滿韓流風,日本網友叫好,但也有南韓網友酸「好土喔!這是南韓90年代的舞蹈吧」,但不管如何,Hey!Say!JUMP挑戰新舞風,也讓粉絲耳目一新。(整理:實習編輯王羿喧)
英雄哥G持
佢marketing 同實力都好好
基本上由20代到呀婆都岩聽
歌路勁闊又trot又pop
根本就係病態嚟
難得仲有戇鳩傻閪吹奏
電影 韓國真係一流

但對比反日本係咁真人化d動漫 。 之前係得今際之國上到大場面。仲要係本身個故事就好。

單睇韓國年年都有大野衝出黎。 今年個油魚遊戲 講真內容一段 ,但佢拍得叫做好 d黑暗野抓到外國人個心
公道講句

整容文化都係文化之一
kpop mv 好多都抄歐美誇張風格, 之後其他女團再抄成明女團d mv 抄抄下就變左kpop風格
日本都好多整容 20年前 akb 都好多係整 依家入行d女 無整你都唔信 。要出黎拍野 整左易d化妝丫ma
韓文除咗有用漢字同中文借詞之外,真心唔覺得似中文,韓文有固有詞同敬語,啲漢字音好多同中文唔一樣
整齊劃一舞蹈係韓國先有?
幾廿年前草蜢都跳緊啦
咁都係文化
呢個反問咪就係證明緊K-pop點樣係韓國流行文化囉
你都答唔撚到啦,仲係度鳩up

香港台灣大陸東南亞中亞,甚至日本以前偶像團體跳唱會玩刀群舞+Rap+電音快歌?
我又想見識下喎
唔好以為其他人真係唔留意其他地方娛樂啦
即係抄就係kpop風格
日本Disney+廣告都係擺韓劇出嚟
日本文化衰落係自己攞黎
正野永遠俾自己人
講緊你地係度打飛機呀
你仲拋啲中英韓對比出黎做乜呀?
草猛叫刀群舞你無嘢呀
連祟泡狗自己都否認唔到K-Pop風格就係抄
點證明到?
草蜢幾廿年前已經跳劃一舞步
再早啲日本乜鳩少年隊
電音人地美國八十年代已經開始玩
rap仲更加早

而家啲人未見過就當自己發明
好多kpop 都有抄歌架啦

但人地依家好多係抄d死人, blackpink近排有首歌都抄d 古典樂。

Jennie 首solo 都抄 皆大歡喜架啦 無人知姐

有d香港咩mr. 抄歌咪俾人周到 之後企硬話無抄咪俾人笑宇宙樂隊,依家咪食晒屎。

人地韓國的確係有d勁既做歌既人。 你估香港果對咩collar 抄日本果首咩向夜晚x去。

抄完仲要話係有相似。。

jpop K-Pop 歐美音樂都有自已風格,但都只係pop音樂有人聽
刀群舞,顧名思義,就是媲美軍刀甩動一般整齊的舞蹈,眾人跳舞時如揮舞軍刀,有力,不留參差。

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞