韓國文化已經超越日本?台灣大量網民:只有傻子才會認為韓國文化在世界流行,日本始終no.1!

1001 回覆
470 Like 45 Dislike
動漫應該加埋遊戲做ACG
係 你啱
日本ACG
南韓歌影視
所以我咪剩係話中國東北男人條j長度係最接近歐美種
日本同香港/廣東男人 整體條J都唔長得去邊
當時韓國有資助加字幕,賣埠有津貼
係強大的支持
文化輸出好難講有各花入各眼
鐘意動漫遊戲咪鐘意日本,鐘意kpop乸型咪鐘意韓國

不過講到住同旅行
十個可以選日本都唔會選韓國
韓國條街污糟,啲人冇文化會衝過嚟撞你,去旅行都冇嘢玩
梨骨院可以人踩人踩死百幾個,政府又廢
如果日本「失落三十年」,咁韓國就「地獄朝鮮」
韓國醫學上都好勁喎,eg整容技術
韓狗文化輸出再勁咪又係要睇中美面色 一面做支那隻狗一面做美國隻狗
依樣野日本做咗好耐喎
一樣有鬼佬學日文,去日本旅行
白鬼真係冇呢度吹到咁大
之前大學宿舍沖涼房好多人一入門口就除褲
全層有好幾個六呎幾仲細過我
最有趣就係睇班 日本仔 去睇電影既數據
柯南係會贏美國 Disney 個D大片
我覺得日本(人) 係接受外面既文化方面 速度係慢
同樣地 佢地輸出文化既意欲 同速度都係細 慢

ACG 動漫Related 音樂 First Take 個D 算係輸出緊
但有好多野都 相對固態
仲有韓國電影,上流寄生族, 逆權司機...我唔可以話韓國電影係世界第一,但一定係全亞洲第一。首先敢拍,咩都可以拍,諷刺檢察官制度,諷刺總統,殺人強姦分屍,同性戀。外星人,諗得出嘅都可以拍戲。

日本嘅電影,唔好再拍啲咩懶係感人悲傷春秋或者動漫改編啦,受眾層面好低架咋 屌
所以我都廢撚事回佢
歐美啲中學一定有幾個
着日本動漫衫
頭髮染到卡通色
學咗啲日文就去旅行或者exchange

聽講而家南韓都有 不過比較少數
嘩 呢句,原句比撚翻日本都得
黑人先係大
無話日本唔係 講文化美國老永遠第一
係美國mario已經同米老鼠同級
唔知仲以為呢個post 係講緊 中國東北男人 同香港男人添
講體格韓國人出現 講J 又縮翻入去 不如唔好提
日本做美國隻狗個核突情度仲高過南韓
一個咁細既國家抵抗到第8次先畀打到歐洲大陸既蒙古帝國佔領已經好勁

場仗仲要打左好多年,蒙古要換首領打第8次先成功,仲要最尾放自治權俾朝鮮
日本歷史/文化一直都吸引到人,影視都唔少show到日本本土特色wo
韓國=韓文版支那,完
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞