韓國文化已經超越日本?台灣大量網民:只有傻子才會認為韓國文化在世界流行,日本始終no.1!

1001 回覆
470 Like 45 Dislike
單飛都好紅
呢啲就真係韓國文化啦

可惜而家represent到kpop唔係呢類
大家都係睇外表化粧
BTS+Blackpink 已勁屌打晒日本
有片都假資料,你真係弱智
想平去釜山?講緊一線城市喎jm9

首爾江南南面新市鎮好平咋,30分鐘到江南,快過你大西北去港島啦

如果你想再平啲,可以揀新市鎮
西面松島、南面板橋、河南之類
保證金平一半1000萬,30分鐘到江南
呢啲officetel仲包電器,上面條片有講,有冷氣、洗衣機、雪櫃

https://youtu.be/ArZoBXn9pfU
可以住周圍城市?例如首爾返工住城南、高陽市應該平啲?
不如話你自己見識少算啦
Trot呢啲西方鬼佬都係當K-pop其中一樣音樂咋

另外林英雄韓國年尾show拎左好多大獎,唔係小眾人先聽
啲人都係對住整容泡菜妹打J咋嘛
你估真係聽音樂咩
我估大邱、大田、蔚山應該仲平啲
日本av 屌打韓國所有野

明星偶像好難去定

因為bp bts 依d真係世界級 但占既人數唔多 好多都係人跟你跟 真係有去演唱會買碟果d先計。韓國要做一個女團出黎太晒時間 又話要跳得勁 唱又要勁。

日本有好多咩48 60 100果d女團 仲要不斷提供新血 日本妹唔洗跳得好 好多都係賣青春
加上不定時又有女女下海,非常期待。

影視黎講 綜藝真係韓國屌打既,因為追既人太多,漢化既相比都多。韓劇亦都加入好多退休女團 ,追既人更多。

日本黎講日劇賣既文化大不如前 ,以前日劇真係好睇過韓劇。

卡通動漫唔洗討論 日本贏

女女黎講 其實日.妹同韓妹係街好多都未整,平時你見到果d片同相係整左p左化晒妝。韓國街頭既女女級數比香港更差,你要去d弘大,多大學果d地方先多靚女。但日本有av加成,的確係加分
韓國人好迷哥哥嘅時期嘅香港,抄王菲都好正常嘅
當年爆發明治維新仲要大成功其實都幾不可思議下
答唔到就反問
所謂「呢種風格」咪又係外表上
咩刀群舞偶像rap曲風偏快電音大人地美國英國日本十幾廿年前已經有啦

韓風咪外表上抄韓國就韓風
音樂上我就真係唔知韓風音樂係乜
真心求教
韓文本身就好多中文,日文,英文借詞
但永遠得中國人,包括呢度既連登仔先最鍾意拎韓文似中文出黎打飛機
英美鬼佬日本仔都唔會咁
我一早講左唔熟所以先問
但成晚都冇人答到,包括你
得上面有個師兄俾到例子
但都係個別例子解答唔到所謂kpop有咩韓國獨有文化
唔同範疇嘅文化其實無得比較

你計歌影視 咁韓國的確優勝啲
但計其他嘢 例如傳統/食物之類 就唔同講法
大部分文化都係日本>韓國,除左kpop>jpop
所以答極都答唔到音樂上有咩特別
淨係識得係咁loop kpop咪就係韓國文化
真呀
我有睇大河劇涉澤榮一
佢地講果種固步自封同埋內閣啲人唔想改變
到而家N百年後都冇變過

果陣反而覺得自己唔夠其他國家爭
會學識唔歧視外國人學人地啲野帶返黎
果陣好似思想仲開放過而家咁
而家係日本同外國人一齊做野果啲,啲外國人思想跳脫少少就接受唔到話鳩人gaijin

而家日本真係又滿於現狀一成不變
又打回返原形
可能班傻閪懵撚覺得首歌唱韓文就係韓風
一早block咗啦 煩過閪咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞