韓國文化已經超越日本?台灣大量網民:只有傻子才會認為韓國文化在世界流行,日本始終no.1!

1001 回覆
470 Like 45 Dislike
日本:
飲食 遊戲 遊戲機(switch/ps) 動漫
韓國:
Kpop k drama 電影 電子產品(samsung lg)

見人見智 我覺得日本食老本多過韓國
見個意大利鬼妹學韓文,有韓仔男友
咪就係果班友攪到日本不思進取
當日本野的支持者再無要求,班友自然唔上進
唔同野,不能比較
等啲oppa教訓下啲鬼妹
韓漫呢啲垃圾都好講
真...明明澳洲加拿大好住咁多..但死都要去英國...殖民奴隸心態
呢樣極同意
kpop啲舞姿真係淫啲
又騎乘位摸西又揸波
日本女團又多布又小學生咁跳
俾我都睇kpop
除定褲先
依方面係日本贏,無否認,so what?
呢啲有數據睇
事實人地韓漫真係愈黎愈普及

真content farm文就真係得個吹字冇數字冇fact check backup啦
早排見到韓國出咗新家電蒸氣鞋櫃
TA係果D會買幾千蚊對波鞋嘅潮人
都幾醒
而家webtoon掘起喎
不過未紅就真既
韓仔做下marketing應該有得打
同鏡粉一樣
但事實上依家好多真人劇同電影都係用左韓漫做劇本 出名d好似與神同行 慢慢都會越嚟越多漫畫改編真人劇兩者就會越嚟越分不開
汽車文化方面日本有JDM輸出,韓國好似冇乜,佢隻i20N同i30N都係歐洲研發設計
手機韓國勁過日本
有數據睇咪講嚟聽下
唔使打咁多廢話
反而覺得近年日本啲野開始郁返少少
Acg媒介電子化返 歌口味全球化左
影視仲係搵多啲netflix拍啦
遊戲ip好有少少進步啦 pokemon mh fromsoft魂系叫有新嘗試 vtuber洗youtube
2樣野都唔同點比較
正如男人同女人都冇得一齊比較啦

韓國男團可以拎日本Johnny's 黎比
可惜J家都開始沒落
佢地仲keep係飢餓行銷
Youtube又冇spotify又冇
Out啦

你搵game黎比實冇得比架喎
但比黎比去都係pkm同老任
冇其他?
ok 你都搵晒數據咁咪計日本飲食贏囉有乜所謂?
歌影視 韓國
動漫遊戲飲食 日本
ok?
科技產品 韓國贏
運動 日本贏
學術 日本贏
影視 韓國贏
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞