韓國文化已經超越日本?台灣大量網民:只有傻子才會認為韓國文化在世界流行,日本始終no.1!

1001 回覆
470 Like 45 Dislike
所以日本咪就係內循環
永遠就係咬住本地市場不求進步
認知程度比卡超應該接近米奇了
不過都係迪士尼,,冇乜推佢有關
特攝片冇得輸
日本整容早成名過韓國,而且做得自然
所以咪話食老本
近年根本冇任何文化輸出外地
得罪講句 淨係一隊bts都打冧上面日本嗰啲文化輸出
點解咁講
韓國人走去同北韓送死打仗時候,日本人仲可以賺錢
有安全問題都係韓國死先
近年一定係韓國增長多過日本好撚多
依家講緊場仗入面有冇啲咩值得人留意,小國頂大國歷史都唔少例子啦, 下下都攞出嚟講咩
屌你老母又係on9嘅,撚唔知美國潮流/音樂/影視/軍事世一咩,但依家討論緊韓日,你扔個美國就黎把撚咩,美國嘅野日本都咪一樣拍馬都追唔上,屌你老母真係好撚on9
大陸市場佔比?咁比亞迪一定贏
比亞迪未成立嗰陣韓國車已經喺全球各地有得買,全球市場佔比仲係韓國車贏
但係依家講起整容個個都第一時間諗起韓國
中意二次元就日本
追三次元嘅肯定係韓國

至於傳統文化
現階段日本當然係略勝一籌
畢竟韓國文化近年先開始瘋狂輸出
但而家識韓文嘅人越嚟越多
日後有能力研究韓國歷史文化嘅外國人都會越多
到時韓國文化要做到街知巷聞都唔係唔得

政治同財閥日韓都打和
不過日本年輕一代好多日豬
韓國反而支持民主多啲
車方面真係有德流,BBA同波子已經係例子
崇韓港女真係腦裝屎
可以睇返jlpt日文能力測驗考人數多定係toplk韓文試考啲人多
同埋我覺得上面啲比較總係漏咗啲嘢咁

英國軟實力仍然排世界頭幾名
但係佢除咗音樂同埋劇集電影基本上收咗皮

可以話佢食老本 但英國國旗大笨鐘倫敦巴士郵筒呢啲全世界好多人一眼認得
井底到都唔想覆你
如果以前有嘅嘢依家繼續有就叫食老本,咁我都可以話k-pop食十幾年前老本啦
依家中国咪又係唔敢郁韓國
大家出黎講數既地位已經變到平起平坐
中国反而要睇細國韓國面色做人

限韓令人地依家理都唔撚理
仲有咩反制到人?
禁賣白菜?
叫金仔射幾支野落海?
韓狗梗係唔夠日本對住美國既做狗程度核突 因為佢做支那隻狗個方面突出啲
十幾年前其實仲好重MJ味
但整體黎講歐美白人平均都大過亞洲人,當然黑人更加大
亞洲算係得東北三省人種可以同歐美比

利申:閱鳥無數
日本死因就係日本人太支持日本野,再加上班哈日族
所以主要投資人都唔想變,同一套成功的公式不停copy,受眾開始有疲勞, 日本文化就係死水

而韓國雖然起步慢但係活水
其實你上面講既題材日本全部都出過晒
不過日本拍攝手法唔啱外國人口味
韓國做過中日美隻狗,國家仲畀人分裂喎日本起碼冇咁慘
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞