韓國文化已經超越日本?台灣大量網民:只有傻子才會認為韓國文化在世界流行,日本始終no.1!

1001 回覆
470 Like 45 Dislike
好多韓國劇集 有時會有人去google返 咁咪成功引起外國人去留意韓國歷史。
原來你有語癌
依位師兄做乜鳩
你真係閱讀障礙
其他人我都會覆下
你就低質到同你講多兩句都嘥自己時間
開都係開另一topic
例如 食m記 香港人叫清潔阿姨執盤 vs 台灣人主動自己執盤
肯定又係一高樓
自己一開波講野不清就賴人?
一時又話k pop,一時又話韓國音樂,屌那媽兩者都唔係等號啦屌
睇叮噹係咪毒撚
王道コード進行係J-Pop特色嘅萬能chord
都有外國YTber分析過
https://www.youtube.com/watch?v=6aezSL_GvZA
日本內部音樂我更係唔知 我都唔聽歌

就連我依d人都知blackpink 4條女叫咩名 點串就唔知。 你要我去睇日本內部音歌結構 都要我有興趣先得架

blackpink係我無去追過任何韓國音樂既情況下都知佢要四圍去開演唱會啦。

依d咪紅 先唔好講韓國有無谷依隊blackpink先

lv dior Celine Chanel 一人一條女代言
果籽 有集德國妹嫁香港人 原因係隻眼似bts 其中一個
其實拎音源榜成績已經可以否定哂所謂K-pop用眼睇既定律
仲未計好多人自己對K-pop既認知都係一知半解咁上下
咪成班長腿女星囉
屌上網自己搵下事實啦
其他地方唔知
以自己英國住七年識嘅鬼仔鬼妹黎講
普遍青少年都係anime > K pop
自己上網search 下
is kpop more popular than anime.
依家唔係問緊你鐘意邊個多啲
喺問緊外國人 屌你
大使館原本係清政府,唔係中華民國

韓國遲日本20年、遲美國13年,先同台灣斷交
同時亦都係最後同台灣斷交嘅非小型國家

台灣當時自己玩戰狼狂屌人先搞到斷交得咁肉酸
明明已經俾足面遲咁多年先斷交,美日轉駄,韓國冇得唔跟
其實意料中事,邊可能唔同佢斷交,宜家班所謂西方文明國家邊個唔係同中共建交
香港都大把崇英
上面講緊韓國輸出整容文化喎
首先整容度度都有,人地又唔係跟韓國整容先走去整容,點叫輸出?

其次,依家成個亞洲啲韓風組合就真真正正係K-pop全球大流行之後先個個走哂出黎模仿
都話叫你搵一隊韓國以外,早過90年代玩刀群舞+Rap+跳唱電音既偶像組合出黎
你又搵唔到

你連K-pop算唔算韓國流行文化都未搞清楚就算撚數啦
拉麵喺日本計入中華料理,但都屬於日本「飲食文化」,日本創新咗勁多嘢,只係中國人成日打飛機拉麵起源

日式燒肉都係日本飲食文化,有改進融合過,韓國人都唔會好似你咁肉酸成日提住起源

仲有好多例子,例如盛岡冷麵、長崎強棒麵
呢啲都係日本文化

唯溯源論只有支那人先最鍾意J
咩咩四大發明
乜春四大古國
你條片入面都有part係講western examples
如果用呢度另一位嘅講法就係其實都唔係日本獨有
再講 你拎返d8 90年代改篇日韓嘅廣東歌出嚟
你都未必分到邊首先係改篇( 假設首歌係第一次聽)
用自己知唔知黎判斷該文化響世界範圍內既傳播程度你唔覺得太狹隘咩

響流行文化我認同泡國係好勁,甚至有追日本既勢,但原因我覺得唔會只係流行音樂,而係影視文化,呢幾年真係發展得好勁,而流行文化仲有書籍,漫畫,小說,acg,呢方面日本仲係大範圍地lead住唔單止泡國在內既其他國家,所以泡國都仲係有排未追到,佢出多幾本世界線懸疑小說,世界級game,先講啦

而音樂呢個範疇就同日本仲係差太遠,日本代表音樂你問唔同國家唔同人都會有唔同代表,正好代表佢地音樂文化既發展程度同滲透度,現代流行樂3元素,rock有xjapan,電音唔駛講,日本係電音發源地之一,大量日本音樂唔止jpop都有電音原素,hiphop亦係亞洲首度接受同興起既地區,的確泡國hiphop發展到有力同日本比係少有,而交響樂,古典音樂,傳統音樂,搖滾樂,仲有呢堆野既mix,泡菜係車尾燈都見唔到,泡國d音樂代表黎黎去去都只係kpop某代女團男團,我rain果陣開始聽啦,又點,始終個底發展得未夠,好聽d獨門武功,難聽d獨孤一味
日本連憲法都唔係自己寫
因為寫出嚟嗰個版本垃圾到美國唔承認
最後美國佬自己幫佢寫
一個國家個春袋比人揸到連憲法都無份draft
我就真係唔知邊個慘啲
On9 韓撚
當RM呢啲細眼韓仔都有鬼妹瘋狂追既時候
亞洲男人依家去搵西方女人做伴侶的確比前易好撚多
不過唔好太黑太矮就真
加英文外來詞已經係後期,最初都係叫拉麵
做展覽都係會寫拉麵
抵屌啦

韓撚有撚文化咩,炸完舊屎加辣加甜都話好食
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞