韓國文化已經超越日本?台灣大量網民:只有傻子才會認為韓國文化在世界流行,日本始終no.1!

1001 回覆
470 Like 45 Dislike
究竟有乜人會去search "k-pop" (仲要其實更加多人係用"kpop"去search)
除非搵資料嗰d
"anime"都一樣啦,你都唔會無端端去google search"動畫"
一般人要search都會search bts blackpink
你再攞嚟用one piece 嗰d比較下丫不如
香港有幾條kol的支持者又係,攪到好似宗教一樣
班友已經無左鞭策偶像向上的心

日本就係散水局了
ok , 我剩係想公平啲姐 見你係到鳩嗡
汽車文化,日本有JDM輸出,韓國唔見得有
esports?
Line係搞起左既 全彩同打直令多左人睇韓漫 但你話要直接同日漫比較就
科技咪一樣係,咁真人電影電視囉
照你咁講古惑仔風雲都有劇
係咪代表港漫有影響力
日本文化根本no.1
呢d post永遠講黎講去都係娛樂產業
果然喺連登只要開呢幾類post一定短時間內變高樓

日本vs韓國
M記 自己執盤vs清潔阿姨執盤
支持食狗肉vs反對食狗肉
曾經冇咩 但個論題係現在呀嘛
手機贏咗日本十世
J家你有睇既話 其實本土男團又開始上返黎 snowman呀なりわ男子果啲姐姐粉勁撚過鏡粉真重課 係可惜King prince拆伙 啲妹妹仔慘
因為一講傳統文化就輸撚硬
以前有架
日本仲有出名手機?
我冇理解錯既電話 電視都係samsung 贏 但如果你講既其他高難度深入啲既科技產品咁可能係日本?唔肯定
武士道,忍者,和服,節日慶典,禪宗,神道,酒...etc冇人講?
日本vs韓國係全球可以流行開去既(主要指衝得出亞洲係西方入到流)

日本電玩
日本動漫
日本飲食
日本傳統文化
日本手錶
日本家電
日本時裝
日本眼鏡
日本化妝品
日本車
日本樂器

韓國音樂
韓國家電

歡迎補充
因為班人淨係識呢啲嘢
利申完全唔熟娛樂嘢
電器頂死哂喎 車比中國頂死 電話同晶片唔洗講 鏡頭55波 重工兩邊有得鬥下 日本其實係屈材料學
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞