韓國文化已經超越日本?台灣大量網民:只有傻子才會認為韓國文化在世界流行,日本始終no.1!

1001 回覆
470 Like 45 Dislike
J家有開始youtube啦同埋 spotify唔用係因為佢地整自己專屬聽歌app或者apple music

Snowman開tiktok同微博

而sony 環球果埋唔洗講啦spotify first take youtube齊哂
無論搵錢好多定搵得少
最容易接觸的一定係劇
而呢方面韓國勁, 台灣無左影, 日本都比唔上

所以講咩建築,高達都無聊,因為呢類野入唔到屋唔廣泛,係為講而講
現在韓國仔溝鬼妹超易,呢個咪國家文化實力
如果冇黑澤明 Star Wars唔會拍成咁
佢根本係宇宙武士片

如果你話荷里活
我覺得哥斯拉嘅影響一樣咁大
60年代已經大受歡迎
同埋歌
拿用咁既邏輯 我又可唔可以豉油西餐唔係香港文化先
以前囉
韓國有咩歷史啊,出隻韓戰game就得
近年啲ready player one都出隻高達啦
外國電影界同動畫界一早比日本影響晒啦
音樂我唔夠熟唔敢評論
但係韓國商業片之中冇邊一套係完全別樹一格
雖然好睇但係都有荷里活同埋港產片影子
佢哋啲導演都唔會否認參考

日本仔淨係一套大逃殺一套貞子已經衝擊成個荷里活
台灣奶日唔係第一日既事啦
米津
King gnu
Ado

打世界我會攞呢三個/隊

J家宜家又亂返 唔知呢幾年會點
壬辰倭亂,講反抗日本仔
德國夠大把電器牌子 車啦,又德流咩
其實你講咁多做咩?我有話過韓國超越日本?
醒唔起哥斯拉Sorry完全唔熟娛樂
台積電晶片做得好過三星既一大原因係佢地唔似三星玩咁多科技產品,電子零件,可以將資源同人材放落晶片製造產業

叫台積電做到自己品牌手機再暢銷全球,先講咩全球台流啦

人地三星就真係做到大包圍
香港人屌台灣,台灣仔就大叫港仔滾出去
日本人屌台灣, 成班台灣仔拉隊道歉
但日漫紅遍全世界
喺車方面算架
最容易接觸喺電影同埋音樂
因為所需時間短 而韓國在音樂係有優勢

第二點根本戇撚鳩
日本仔十個有八個淨係追日本妹
佢哋文化根本接受唔到同外國人交往
反而韓國人本身崇尚美國文化 一去到就想追
身材亦都比較接近西方人有優勢
呢個係我個人住美國經驗

完全同國家文化冇關係
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞