韓國文化已經超越日本?台灣大量網民:只有傻子才會認為韓國文化在世界流行,日本始終no.1!

1001 回覆
470 Like 45 Dislike
呢個應該係關文明唔係文化
但係就算講通俗潮流
荷里活都好多著買日本潮牌名牌衫
有幾多着南韓?
不如話支漫都多人睇
你咁講日劇熱度退得仲快啦 仲要紅唔出亞洲
無話壓倒性贏,有一兩樣勁過你點會叫無得鬥?
因為最近吹奏韓國文化既重點都係 娛樂(KPOP 韓劇)同手機/影音科技上面
只係得呢D野彈起 就話已經超越日本
證明講呢翻說話既人 淨係Focus 係呢D 野到 或者佢淨係想講"流行文化"
如果淨係文化 日本點會咁易比韓國超越
因為一般人接觸嘅都係歌影視?
建築設計嗰啲唔係本身做嗰行都好似冇乜會無啦啦去研究
即係你見到棟樓型,見到件衫靚都唔會去搵邊個設計
咁美國超市都好多泡菜大醬呀乜乜柒柒既但日本是但講拉麵呢啲職人手藝都知咩皮啦
不如講吓韓國動畫業有好大部份係幫日本動畫代工
點會唔關
知唔知置入式營銷
韓國電視,綜藝就係興擺大量韓國野入節目,結果觀眾睇睇下就有親切感優先選擇

光頭頂死日吹文化輸出,軟實力... 其實果兩條友都唔曉
中國同韓國廉價勞工
你要睇overseas sales 喎
屌華人圈不嬲都玩內循環架啦
如果照你咁講法 香港人鍾意英國都係有病
咁都好過支那漫只係大陸自己
你問下啲鬼佬識比亞迪定Kia、Hyundai多先啦
駁唔到點會有人回
台積電又全球台流咩
真 根本日本國內就仲係好多日本妹追J家呢幾年又多團出道
滝沢同King & Prince 直頭係震撼新聞
我就係覺得上面好多人好似中咗邪教咁
韓國基本上民主化之後先至急速發展
個起點遠咁多落後啲係正常

仲未計七八十年代起家靠老番日本
根本同埋之後嘅中國一樣
就算而家最強嘅音樂影視
好多都係參考美國日本香港等等
未可以叫做自己文化
屌 又係日韓大戰月經post
係咪有人專登引戰
日本有武士同忍者文化輸出
其實冇得怪韓國音樂文化,如果有留意日本billboard(世界知名嘅單曲或專輯銷售排行榜)同日本音樂文化,你就會明白個原因

首先,未有肺炎前,日本billborad,排名頭三嘅一定係j家或者秋元康旗下啲女,秋元康啲女賣cd送握手卷呢啲一早係出哂名嘅事黎,音樂好定差唔洗理最緊要啲毒撚狂買cd抽握手卷就得。之後撞正肺炎冇得握手,啲cd銷量比以前黎講差到仆街 以前一張單曲賣到百幾萬張。

j家,黃金一代過後,完全蜀中無大將,咩King & Prince,浪花男子,雖然靚唔靚仔各花入各眼,唔評論,但j家自己本身黃金一代,即係v6 smap 嵐 news,呢一班一係解散一係單飛一係被封殺,以前j家有肖像權唔比冇批准下出樣,youtube唔會放歌,j家不思進取,係近呢4,5年因為韓流先改變左,但可惜係韓國音樂一早已經佈局全世界,講緊韓國音樂10年前已經佈局左。

平時日本係有好聽嘅音樂 有好嘅樂隊 有特別嘅音樂文化eg.演歌 但呢啲全部嘅cd賣到超過廿,三十萬張都要還神

依家成個日本拎得出手嘅真係得米津玄師,btw日本billboard 2021年度最熱銷專輯係btw嘅bts,the best wiki有寫的
唔同,你正常人唔會理個晶片,但買手機會理咩牌子
咁又唔可以咁講既 , 好多文化都係參考而嚟
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞